Donald Trump ponovo nepristojan

Radiosarajevo.ba
Donald Trump ponovo nepristojan

Kontroverzni republikanski pretendent za kandidata na novembarskim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Donald Trump okomio se na kolegu iz Republikanske stranke Teda Cruza, koji se također bori za kandidaturu, izjavivši kako bi činjenica da je rođen u Kanadi mogla biti riskantna u smislu uvjeta koji su neophodni za izbor predsjednika, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su pojedine ankete u SAD-u pokazale kako njegov partijski kolega ima veću podršku, Trump je u intervjuu za Washington Post izjavio kako je Cruzovo mjesto rođenja „riskantna tema“, koja bi mogla predstavljati problem s obzirom na uvjet da „predsjednik SAD-a mora biti rođen na teritoriji ove države“.

„Republikanci će biti primorani da pitaju sami sebe. Želimo li kandidata koji će dvije godine provesti na sudu. To bi bio veliki problem. Za Republikance bi to bio veliki rizik, jer ako Cruz bude kandidat sudu će za odluku trebati dugo vremena”, smatra Trump.

Ted Cruz, senator Teksasa, na Trumpove izjave se nasmijao te poručio kako se on trebao baviti važnijim stvarima.

Prema Ustavu SAD-a, predsjednik SAD-a može biti samo osoba koja je rođena na teritoriju ove države. Ipak, većina pravnika u ovoj zemlji slaže se da osobe čiji su roditelji državljani SAD-a, iako su rođeni izvan zemlje, mogu biti vršiti dužnost šefa države.

Ted Cruz rođen je 1970. godine u Kanadi, njegova majka je Amerikanka, a otac je Kubanac koji je 1957. godine doselio u SAD, no tek 2005. godine dobio je državljanstvo. Cruz se prije dvije godine odrekao kanadskog državljanstva.

Trump je isto govorio i za sadašnjeg predsjednika SAD-a Baracka Obamu, tvrdeći da on ne može biti predsjednik jer je rođen u Keniji. No, kada se pojavio podatak da je Obama, čiji je otac iz Kenije, rođen na Havajima, Trump više nije otvarao ovu temu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije