Hladni rat / Putin otkrio Amerikancima da će upotrijebiti nuklearno oružje - i to u Europi

16. 09. 2018. u 10:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tokom početnih mjeseci Trumpove administracije, Rusija je navodno upozorila američkog ministra obrane Jima Mattisa da bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje u slučaju rata u Europi, zbog čega je Mattis počeo gledati na Moskvu kao na veliku prijetnja za opstanak SAD-a, prema knjizi “Strah Boba Woodwarda, prenosi Business Insider.

Estonija, Latvija i Litva su bile dio Sovjetskog saveza te imaju duboko veze s Rusijom, koja je tamo tražila ponovnu uspostavu svog utjecaja nakon hladnog rata. Te države su se pokušale primaknuti Zapadu pa tako i članstvu u NATO-u.

Prema Woodwordovim navodima rusko upozorenje je upućeno tokom ili prije ljeta 2017. godine, kada se Trumpova administracija prepirala oko budućnosti iranskog nuklearnog sporazuma. Tada se predsjednik Donald Trump želio povući iz sporazuma, tvrdeći da je Iran prekršio uvjete, podsjeća Business Insider.

Ostali, uključujući bivšeg ministra vanjskih poslova Rexa Tillersona su se tome odupirali, navodeći nedostatak dokaza o bilo kakvom kršenju. Ipak, Trump je u oktobru 2017. godine odbio ponovo dati zeleno svijetlo sporazumu te se povukao iz njega u maju 2018. godine.

Taktičko nuklearno naoružanje 

Mike Pompeo, tadašnji direktor CIA-e, te Mattis se nisu protivili Tillersonu, ali su taktičnije odgovorili na predsjednikov stav. Prema Woodwardu Mattis, za koga su dugo smatrali da je sokol po pitanju Irana, se smekšao te je davao prednost drugim aktivnostima u odnosu na rat.

Taktičko nuklearno naoružanje ima tipično manje performanse i općenito se koriste za ograničenu upotrebu na bojištima. Strateško nuklearno naoružanje obično ima više performanse te se koristi za duži domet, ističe Business Insider.

Mike Pompeo - undefined

Foto: Twitter: Mike Pompeo

Hans Kristensen, direktor Nuklearnog informacijskog projekta u Federaciji američkih naučnika, izjavio je krajem 2017. godine za The National Interest “da Rusija ima manje “strateškog” nuklearnog oružja od SAD-a te da “taktičko” nuklearno oružje bi moglo biti mnogo prikladnije za kratki domet zbog regionalne usmjerenosti Moskve”.

“Ruske konvencionalne snage nisu sposobne obraniti ruski teritorij u dugotrajnijem ratu. Izgubile bi i posljedično su stavile naglasak na veću upotrebu taktičkog nuklearnog oružja kao ujednačitelja snaga,” dodao je Kristensen.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA