Malena Maddie još nije pronađena: 7 najvećih scenarija nestanka za 11 godina

Radiosarajevo.ba
Malena Maddie još nije pronađena: 7 najvećih scenarija nestanka za 11 godina
Mirror.co.uk / Kate i Maddie McCann

Priča o nestanku djevojčice Madeleine McCann, koja sada traje više od desetljeća mogla bi biti završena u roku od tri sedmice, no malenoj Maddie još nema ni traga.

Istraga bi, kako piše The Sun, mogla biti prekinuta jer su iscrpljena sva finansijska sredstva.

Naime, u 11 godina potrošeno je više od 11 miliona funti koje je većim dijelom donirao britanski Home Office, ali i koji su prikupljeni putem internet stranice Find Madeleine, koju su pokrenuli njezini roditelji Kate i Gerry McCann.

Djevojčica je iz apartmana u portugalskom ljetovalištu Praia da Luz nestala 3. maja 2007. godine i od tada joj se gubi svaki trag.

U vrijeme nestanka u apartmanu su se nalazili njezini brat i sestra, a roditelji su bili na večeri u obližnjem restoranu.

Ono što je uslijedilo nakon vijesti da djevojčice nema moglo bi se opisati kao jedna od najopsežnijih i medijski najpraćenijih potraga za nestalim djetetom.

Nakon desetaka hiljada prekopanih dokumenata i raznih teorija, djetetu još ni traga.

Kate i Gerry McCann se i dalje bore za dodatna sredstva kako bi se istraga nastavila, a globalnoj potrazi unatoč, i dalje se ne zna što se dogodilo s Maddie. Istražitelji koji rade na slučaju su samo u protekloj godini pet puta posjetili Portugal, a u saradnji s portugalskom policijom, do sada su prekopali više od 40.000 dokumenata.

Maddie je imala svega tri godine kada je nestala, a u ovih 11 godina pojavilo se niz teorija o tome što joj se moglo dogoditi.

Neke od najpoznatijih teorija su u jednom trenutku za nestanak sumnjičile roditelje Kate i Gerryja koji su te noći bili na večeri s prijateljima. Prema ovom scenariju, Madeleine je umrla od prevelike doze tableta za spavanje koje su joj roditelji dali kako bi mirno uživali u večeri. Nadalje, prema ovoj teoriji su zatim sakrili njezino tijelo i prijavili njen nestanak, tvrdeći da je oteta, da bi nekoliko sedmica kasnije u iznajmljenom automobilu tijelo odvezli na nepoznato mjesto.

Scenarij 1

Ovakav je scenarij portugalska policija ozbiljno istraživala jer su njihovi psi tragači nešto nanjušili u unajmljenom automobilu Renault Scenic. No, DNK analizom se pokazalo da vlasi pronađene u autu ne pripadaju Maddie, a Kate i Gerry McCann prestali su biti osumnjičeni u sedmom mjesecu 2008. godine, prenosi 100posto.

Scenarij 2

Druga je moguća teorija uključivala da je Madeleine zatekla lopove koji su provalili i krenuli pljačkati apartman, a oni su je oteli ili ubili nakon što ih je uhvatila. Međutim, u istrazi policija nije našla ništa što bi upućivalo na provalu. Iako su 2014. godine za otmicu i pljačku osumnjičena četiri lokalca, čvrstih dokaza nije bilo i sve su optužnice odbačene.

Scenarij 3

Spekuliralo se i da je nestanak djevojčice povezan s poznatim Algarve lancem pedofila, a portugalsko ljetovalište došlo je na glas kao magnet za pedofiliju jer su tamo zabilježeni slučajevi seksualnog zlostavljanja djece, među kojom su bila i djeca turista. Vjerovalo se da je lokalni pedofil ušao u apartman s ciljem zlostavljanja djeteta, no plan mu se izjalovio pa se odlučio na otmicu ili na ubojstvo. Svi osumnjičeni u ovom scenariju su ispitani, no niko nije optužen.

Scenarij 4

Još jedan scenarij nestanka o kojem se spekuliralo kaže kako se Madeleine nalazi negdje između Belgije i Afrike gdje je prodana kao žrtva trgovine robljem.

Scenarij 5

Prema drugoj teoriji, djevojčica je oteta i brodom prevezena u Maroko.

Scenarij 6

U ostalim se teorijama uglavnom spominjala varijanta u kojoj se djevojčica probudila usred noći, napustila apartman i krenula tražiti roditelje, no neka ju je nesreća spriječila da do njih i dođe. Neki smatraju da je u mraku lako mogla zalutati i završiti na gradilištu, upasti u neki od rovova koji su iskopani prilikom gradnje ceste, te od udarca preminuti.

Scenarij 7

Neki vjeruju i da je mogla skončati kao žrtva pijanog vozača.

Njihovog djeteta i dalje nema, no roditelji Kate i Gerry, unatoč naznakama da novac za potragu kopni, i dalje ne posustaju u vjeri da će se Madeleine, koja bi danas bila 15-godišnjakinja, nekako vratiti kući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije