Dijaspora / New York: Bosanku Aidu Šehić godinama zlostavljali i vrijeđali učenici

12. 09. 2018. u 12:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 122

Bosanka Aida Šehić (48), nastavnica u srednjoj školi u New Yorku brutalno je pretučena od svojih učenika, i zbog nasilja odlučila je podići tužbu protiv škole u kojoj je radila i Ministarstva obrazovanja države New York.

New York Post piše da je brutalno premlaćivanje bosanske Aide Šehić zapravo kulminacija dugogodišnjeg rasnog, seksualnog i fizičkog zlostavljanja.

Šehić je rekla da su joj slomili nos, udarali je po leđima, da su je izboli metalnom olovkom i da su je vrijeđali nazivajući je “bijelom k.rvom”. Istovremeno, učenici su tražili seksualne usluge od nje.

“U SAD sam stigla misleći da ću biti sigurna od rata u Bosni i Hercegovini. Mislila sam da sam rat ostavila iza sebe”, ispričala je Šehić koja je ratnih 1990-tih godina izbjegla u New York.

Kada se pretučena nastavnica odlučila požaliti roditeljima jednog od učenika, učenik joj je kazao “da će njegova majka doći sutra i razbiti je”.

Aida Šehić kaže da je više puta se obraćala sindikatu obrazovanja, upravi škole i policiji ali da ništa nije poduzeto.

Tokom 2016. godine, Šehić je bila na udaru Ministarstva obrazovanja savezne države New York jer je “bila nekompetentna” i zaprijećeno joj je otkazom.

Advokat Aide Šehić, Bryan Glass kazao je da su postupci Ministarstva obrazovanja doveli do toga da Uprava škole nije bila sposobna zaštiti nastavnicu od učenika, i da su učenici to iskoristili da je zlostavljaju.

Bosanka je navela da sada ima PTSP od boravka u učionioci.

Prema tužbi, Šehić se 1999. godine zaposlila u srednjoj školi JHS 143 na Manhattanu.

Tokom 2011. godine zbog budžetskih rezova poslana je u rezervu, a riječ je o programu za nastavnike bez stalnog radnog angažmana.

Šehić je tokom 2012. godine prebačena u novu školu u Sjevernom Manhhatanu gdje su počeli probleme.

Neka djeca žele učiti, ali postoje druga djeca koja im ne dozvoljavaju da nauče. Takvi nasilnici su i mene napadali. Ja ne mogu takve istjerati iz škole. Šta da uradim kao nastavnica”, pita se Šehić.

Nakon toga je ponovo vraćena u svoju prvobitnu školu ali su se napadi na nju nastavili i tamo.

“Bilo je tako užasno. Bilo je toksično. Ovo je gore od rata jer ovdje imate djecu sa kojom se morate boriti”, ispričala je Aida, prenosi New York Post.

Nakon toga, škola ju je kaznila sa 7.500 dolara po plaći uz prijetnju otkazom zbog neadekvatnog i nesposobnog rukovođenja nastavom.

Ministarstvo obrazovanja New Yorka tvrdi da je Šehić nije provela nastavni plan i program u djelo i da je zapostavljala svoje radne dužnosti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA