Lana Šteković jedna je od vodećih naučnica iz oblasti mašinstva u Americi

K. S.
Lana Šteković jedna je od vodećih naučnica iz oblasti mašinstva u Americi
Rođena Sarajka, 29-godišnja Lana Šteković danas slovi za jednu od najperpektivnijih mladih naučnica u američkoj saveznoj državi Illinois.

Već 18 godina živi u SAD-u i trenutno priprema doktorat na Mašinskom fakultetu Univerziteta Urbana-Champaign u Illinoisu (UUIC).

Lana Šteković je za Radiosarajevo.ba govorila o svom životnom putu, izazovima sa kojima se suočavala, životu u SAD-u, te o životu i obrazovanju u SAD-u.

Rođena je u Sarajevu 1989. godine, a majka joj je bila jedan od rukovodilaca u Građevinskom preduzeću Put.

Pohađala je Osnovnu školu Mula Mustafa Bašeskija u Sarajevu. U SAD se preselila 2000. godine kada je imala 11 godina, tačnije u saveznu državu Tennessee.

Njen brat, Goran Šteković priznati je i nagrađivani građevinski inžinjer koji radi za kompaniju HDR Engineering u mjestu Charlotte u saveznoj državi Sjeverna Karolina.

Lana trenutno živi u mjestu Champaign u Illinoisu.

Meni je bilo 11 godina kad smo doselili u SAD i bilo je veoma teško prilagoditi se životu ovdje. Po dolasku u Ameriku, nastavila sam pohađati osnovnu školu. Počeli smo s uobičajenim testiranjem znanja. S obzirom na to da je moje znanje iz matematike bilo mnogo bolje nego kod studenata mojih godina, odmah sam dobila stependiju da idem u privatnu osnovnu skolu”, prisjeća se Šteković.

Osvnurla se na probleme sa engleskim jezikom, za kojeg kaže da, iako ga je učila u osnovnoj školi dok je živjela u Sarajevu, trebalo joj je nekoliko mjeseci da utvrdi.

Ispričala je da je tokom pohađanja privatne škole u gradu Chattanooga u Tennesseeju imala problema navići se na drugi mentalitet, jer su svi učenici bili Amerikanci.

“Bili smo siromašni i život je bio veoma težak. Moja familija mnogo se trudila da bi mi omogućili život ovdje. Poslije osnove škole i sjajnih rezultata po završetku, dobila sam stipendiju da idem u privatnu srednju školu, Collegedale Academy u mjestu Collegedale u Tennesseeju. U to vrijeme uz teške poslove koje su morali raditi moja majka i moj brat, on je također počeo studirati na Građevinskom fakultetu na Univerzietu u Tennesseeju”, kazala je Lana.

Zajedno sa bratom bi iz hobija učila i vježbala matematiku. Priznaje da je radoznalost o matematici, mašinstvu i fizici u to vrijeme nagnula da pručava rad mašina i motora.

“U garaži bi rastavljala i sastavljala automobile, jer sam željela bolje upoznati kako rade motori. Poslije toga sve sam više učila o mašinskoj dinamici, a također i o dinamici
tekućina i čvrstih objekata. Tokom srednje skole zaposlila sam se u jednu od vodećih
inžinjerskih firmi March Adams & Associates Inc u Chattanoogi, kako bi više razvijala znanje o projektima i mogućnostima mašinskih inžinjera, kao i razvijala iskustvo”, rekla je Šteković pojašnjavajući da Amerikanci ovakav pristup učenju nazivaju “hands-on experience”.

Lana i njen brat Goran su 2013. godine završili fakultete. Nakon fakulteta, Lana je dvije godine radila u Nacionalnoj laboratoriji Oak Ridge i odlučila ići na masters i doktorat na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Illinoisu. Riječ je o jednom od najpriznatijih fakulteta u oblasti mašinstva u SAD-u.

Govoreći o obrazovanju u BiH, Lana kaže da joj je pomoglo jer je temeljitije izučavala matematiku i historiju, ali da je nauku zavoljela tek kada je stigla u SAD.

Sistem školovanja u SAD-u mnogo više je slobodan, jer đaci imaju fleksibilniju mogućnost učenja i studiranja. Zbog toga sam imala slobodu da čitam i učim šta želim, te da pitam svoje nastavnike razna pitanja o hemiji, fizici, matematici, historiji. Zbog toga, kao dijete nisam imala straha da će me neko pogledati drugačije ili da je nesto sramota učiti zato što sam žensko”, navela je Šteković.

Iako se opredijelila za mašinstvo, u ranoj mladosti Lana je željela biti advokat. Priča je da je voljela čitati o politici i da je učestvovala na Forumu mladih lidera iz oblasti zakonodavstva u glavnom gradu SAD-a Washingtonu.

Njena porodica podržala je njen izbor za mašinstvo i Lana kaže da “djevojčice trebaju imati podršku isto kao i dječaci, da se ne trebaju plašiti biti ono što žele, te da im niko ne osporava mogućnosti samo zato što su drugi pol”.

Kad sam išla u srednju školu, sama sam išla na poslovne razgovore da bi bila primljena da radim za džeparac. U firmi March Adams & Associates Inc bila sam najmlađa osoba ikada primljena i radila sam direktno s inžinjerima. Naučila sam mnogo o građevini, elektrotehnici, hemijskom-procesnom inženjerstvu, mašinstvu, ali i o poslovanju firme, kao što su marketing i finansije”, napominje Lana.

Sjeća se da su samo tri djevojke i čak 98 muškaraca diplomiralo u njenoj generaciji.

“Svjesna sam da u ovoj struci nema mnogo žena, ali mi to nije smetalo. Biti žensko u profesiji koja je puna muškaraca nije lako, pošto kao žena, morala sam se zalagati i truditi mnogo više da bi izgradila mjesto među toliko muskaraca. Tokom studiranja, postala sam članica organizacije Tau Beta Pi. Ovo je bio veliki korak jer je to jedna od najstarijih studentskih organizacija koja prima samo najbolje mlade ižninjere u čitavoj Americi. Da bi student bio dio ove organizacije, mora biti u vrhu, odnosno među tri posto najboljih studenata u oblasti koju studira”, pojašnjava Lana.

Govoreći o životu o SAD-u, napominje da se od ljudi traži mnogo truda i rada, te da SAD nude mnogo mogućnosti mladim ljudima da postanu uspješni.

Prema njenim riječima kroz Bosansko Americko Profesionalno Udruženje (BAPA) upoznala je mnogo uspješnih građana BiH u Americi.

Amerikanci su divan narod i pružili su dosta mogućnosti narodu koji se doselio iz Bosne. Ako neko želi biti uspješan ovdje, sve je moguće s dovonjo truda i znanja. SAD stvarno pruža jednu slobodu da upoznaš sebe i boriš se za svoje snove kao nigdje drugo na svijetu”, ocijenila je Šteković.

Osim što je uspješna naučnica, Lana voli plesati i salsu.

Poslije rata, dok sam još uvijek živjela u BiH studirala sam balet u Osnovnoj muzičkoj školi Mladen Pozajić i tada sam zavoljela ples. U tinejdžerskim danima imala sam mnogo prijatelja iz Južne Amerike, posebno iz Kolumbije, Argentine i Perua i uz njih sam zavoljela salsu”, kazala je Lana.

“Sarajevo i moja Baščaršija mi uvijek nedostaju. Svaki par godina posjetim svoju familiju u Sarajevu i prijateljice s kojim sam odrasla u Sarajevu. Takodjer, imam mnogo prijatelja iz Bosne u Americi, koji se nalaze u Chicago-u, New York-u, St Louis-u i drugim gradovima”, dodala je Šteković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije