Prvi zapadni čelnik koji se sastao s Putinom: Zašto su spominjali Jugoslaviju?

11
Radiosarajevo.ba
Prvi zapadni čelnik koji se sastao s Putinom: Zašto su spominjali Jugoslaviju?
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je u najavi za intervju za NBC da "Vladimir Putin vjeruje da pobjeđuje u ratu". Cijeli intervju će se emitirati sutra u SAD-u.

Nehammer se početkom sedmice sastao s ruskim predsjednikom i tako postao prvi zapadni čelnik koji je to učinio od početka invazije u februaru.

"On živi u svom svijetu, za genocide krivi Ukrajince"

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Kaže da je Putinu u Moskvi rekao da "moralno gubi rat" i da "svi odgovorni za ratne zločine moraju biti izvedeni pred pravdu".

U isječcima iz Nehammerovog intervjua za NBC austrijski kancelar je izjavio da vjeruje da Putin živi u svom svijetu.

"Mislim da je sada u svojoj ratnoj logici. Smatra da je rat nužan za sigurnosne garancije Ruskoj Federaciji. Ne vjeruje međunarodnoj zajednici. Za genocide u Donbasu krivi Ukrajince. Dakle, dok je sada u svom svijetu, mislim da zna što se sada događa u Ukrajini. Ali mislim da on vjeruje da pobjeđuje u ratu", rekao je Nehammer.

"Rekao mi je da će sarađivati s međunarodnom istragom"

Nehammera je voditelj pitao o Putinovoj reakciji na optužbe za ratne zločine, prenosi Index.

“Rekao mi je da će sarađivati s međunarodnom istragom, s jedne strane, a s druge strane rekao mi je da ne vjeruje zapadnom svijetu. Tako da će to biti problem u budućnosti. Mislim da je međunarodno povjerenje u Ujedinjene narode, međunarodna istraga, neophodna. Tako da je to bila teška međusobna rasprava.

Ali pokušao sam ga uvjeriti da nam je, primjerice, rat u bivšoj Jugoslaviji pokazao da je međunarodna istraga korisna za procesuiranje ratnih zločinaca”, kazao je austrijski kancelar za NBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije