Bivši poslanik ruske Dume: "Putina će ubiti ako izgubi ovaj rat"

1
Radiosarajevo.ba
Bivši poslanik ruske Dume: "Putina će ubiti ako izgubi ovaj rat"
FOTO: AA / Vladimir Putin

O ratu u Ukrajini, ali i onome što mu je prethodilo, za HRT je govorio Ilija Vladimirovič Ponomarev, bivši ruski političar, zastupnik u Dumi, ali i nekadašnji potpredsjednik Uprave Yukosa, tada najveće ruske energetske kompanije.

Ponomarev je 2014. godine bio jedini zastupnik u ruskom parlamentu koji je glasao protiv aneksije Krima. Rođeni Moskovljanin, sada živi u Kijevu i aktivno je uključen u odbranu grada, piše Index.

Te godine u martu, kad se glasalo o aneksiji Krima, koji je onda i anektiran, Rusi nisu bili u potpunosti upoznati s onim šta se događa, kaže on. Naime, tad se još nije bilo krenulo s državnom propagandom.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

"Ozračje u Dumi tokom glasanja bilo je prilično napeto. Drugi su mi zastupnici dolazili i govorili o strahu od sankcija. Na neki način bili su mi zavidni, ali s druge strane bili su u strahu da glasaju drugačije. Tako da mogu reći da su u Dumi vrlo dobro znali šta se događa. Nakon toga nije bilo sankcija pa su mi prilazili i izražavali suprotno stajalište", dodaje.

Zapad je 2014. počinio veliku pogrešku

Smatra da je Zapad tada počinio veliku pogrešku. Da se prilikom aneksije Krima reagovalo primjereno, kaže, moglo se izbjeći invaziju na Donbas 2014., a tako i ovu fazu rata u Ukrajini. Ponomarev, koji od 2016. najveći dio vremena živi u Kijevu, posljednjim je avionom iz Rusije došao u Ukrajinu. Danas je aktivno uključen u obranu Kijeva.

"Nisam imao puno izbora. Trebamo braniti zemlju, ne borimo se protiv Rusa, borimo se protiv 'putinizma', kao što se u 2. svjetskom ratu nismo borili protiv Nijemaca, nego protiv fašista. Mislim da je to ispravno", kazao je Ponomarev. Kazao je kako je prvih dana bio aktivan u ukrajinskoj teritorijalnoj odbrani, s puškom u ruci branio je najugroženije dijelove Kijeva.

Predviđanja za nastavak rata

Zapadni vojni analitičari govore o mogućem dugom ratu, prije svega za istok Ukrajine. S druge strane, prije nekoliko dana glasnogovornik Kremlja Peskov rekao je da bi "specijalna vojna operacija" mogla završiti u dogledno vrijeme.

"Mislim da rat ne može završiti nekakvim sporazumom. Neće biti sporazuma Minsk 3 kao što se nadaju mnogi u Moskvi. Bez obzira na veličinu i snagu Rusije - Ukrajinci dobivaju ovaj rat i moral vojske je vrlo visok, a narod stoji uz svog predsjednika. Stoga smatram da rat neće završiti dok Ukrajina ne bude potpuno oslobođena, uključujući i Donbas i Krim", smatra Ponomarev.

"Mislim da je Vladimir Putin osuđen na propast. Nijedan diktator koji je izgubio rat nikad nije ostao na vlasti i mislim da Putin neće biti izuzetak. Mislim da bi ga najvjerovatnije ubili, i to prije kraja ove godine. Nema načina da dobije ovaj rat. Kako bi se to dogodilo? Ne znamo. To može biti puč na vrhu, pobuna javnosti, posebna operacija ukrajinskih vojnih snaga ili NATO-ovih snaga. Međutim, nimalo ne sumnjam da bi se to uskoro dogodilo", zaključio je Ponomarev.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije