Putin se hvali moćnom opremom, ovo je ključna stvar zbog koje bi mogao izgubiti rat

4
Radiosarajevo.ba
Putin se hvali moćnom opremom, ovo je ključna stvar zbog koje bi mogao izgubiti rat
Foto: Profimedia / Vladimir Putin i Sergej Šojgu

Kada se govori o modernom ratovanju, prvo što većini pada na pamet su prizori vojnika, tenkova i projektila.

No, nedvojbeno važnije od spomenutog je nešto na što se svi oslanjaju: obični kamioni koji su potrebni za prijevoz vojnika na prve crte borbene linije, za opskrbu tenkova granatama i za isporuku projektila.

Ukratko, svaka vojska koja zanemaruje kamione čini to na svoju štetu.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Ipak, čini se da je upravo to problem s kojim se ruska vojska suočava tokom invazije na Ukrajinu, tvrde stručnjaci koji su za CNN analizirali slike s linije dok se ruske snage povlače iz područja u blizini Kijeva kako bi se usredotočile na Donbas, piše Jutarnji list.

Kažu kako fotografije oštećenih ruskih kamiona pokazuju znakove logističkih problema Moskve i sugeriraju da su ruski napori potkopani oslanjanjem na regrute, široko rasprostranjenom korupcijom i korištenjem civilnih vozila. U prilog im ne idu ni ogromne udaljenosti koje moraju prijeći da bi opskrbili svoje snage, kao ni taktički mudar otpor kojeg pružaju Ukrajinci.

'Oružje nije tenk, to je granata koju tenk ispaljuje. Ta granata putuje kamionom', ističe Trent Teleenko, bivši revizor za kontrolu kvalitete u Agenciji za upravljanje obrambenim ugovorima Sjedinjenih Država.

Hrana, gorivo, medicinske potrepštine, pa čak i sami vojnici ovise o kamionima, navodi Teleenko koji kaže kako ima razloga vjerovati da Rusi imaju problem s opskrbnim linijama.

Loše održavanje

Teleenko komentira jednu nedavnu fotografiju koja prikazuje oštećenje guma na kamionu koji nosi višemilijunski protuzračni sistem Pancir S1. Kaže da je taj problem uobičajen kada su gume slabo napuhane kako bi se bolje nosile s blatnim uvjetima s kojima se ruske snage trenutno suočavaju.

'Budući da se radi o vrlo skupom komadu opreme, očekivao bih da će njegovo održavanje biti prvoklasno. Ipak, njegove gume su se raspadale samo nekoliko sedmica nakon rata', govori Teleenko koji se dugi niz godina specijalizirao za probleme održavanja u floti kamiona američke vojske.

On navodi i kako pretpostavlja da je cijeli ruski vozni park bio tretiran na sličan način, odnosno, da nije bio redovito održavan.

Telenko nije prvi koji je otkrio nedostatak profesionalizma u ruskoj vojsci, koja broji i stotine hiljada vojnika.

Na početku rata konvoj ruskih tenkova, oklopnih vozila i topništva dug 64 kilometra zaustavio se na 30 km od Kijeva zbog ukrajinskog otpora, ali i mehaničkih kvarova, navelo je u redovnom izvješću britansko ministarstvo odbrane.

Logistički problemi

Prošlog mjeseca, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je za CNN da je Rusija napravila 'krive korake po pitanju logistike', dok je u subotu visoki američki obrambeni dužnosnik rekao da Rusi još uvijek nisu riješili 'svoje logističke probleme i probleme održavanja' i da neće moći pojačati svoje snage u istočnoj Ukrajini 'velikom brzinom'.

Phillips O'Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu Sv. Andrews u Škotskoj sugerira da je Rusija zanemarila svoje kamione uglavnom zato što nisu dovoljno glamurozni kao drugi vrhunski sustavi naoružanja koje ruska vojka želi pokazati.

Posljednjih se godina Putin hvalio ruskim hipersoničnim projektilima, borbenim avionima i modernom flotom podmornica s balističkim projektilima.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije