Velika čistka: Putin 'otjerao' čak 150 tajnih agenata?

3
Radiosarajevo.ba
Velika čistka: Putin 'otjerao' čak 150 tajnih agenata?
FOTO: AA / Vladimir Putin

Dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom obilaska kozmodroma Vostočni s bjeloruskim vođom Aleksandrom Lukašenkom ustvrdio da će "specijalna operacija" u Ukrajini "apsolutno ispuniti svoje ciljeve" i da on "u to ni najmanje ne sumnja", istraživački novinari iz Bugarske i Rusije iznose insajderske informacije o u najmanju ruku nezadovoljstvu ruskog predsjednika.

Hristo Grozev, izvršni direktor istraživačke novinarske grupe Bellingcat, glavni čovjek Bellingcata za Rusiju, rekao je da Putin provodi čistku u FSB-u, ruskoj tajnoj službi, nasljednici KGB-a, te da je do sada otpustio 150 FSB-ovih najviših službenika i agenata, prenosi RTL.

Grozev nije naveo ko je tačno izvor ove informacije, osim što je rekao da je riječ o "izvoru iznutra".

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Kazao je da su svih 150 agenata FSB-a najurenih iz službe bili agenti "Pete službe" te da je riječ o direktnoj posljedici razvoja situacije s napadom Ruske Federacije na Ukrajinu, koji se iz planirane munjevite akcije izrodio u rat u kojem Rusija trpi znatne gubitke.

Peta služba FSB-a je zapravo protuobavještajni odjel FSB-a za zemlje s prostora bivšeg SSSR-a, što ga je osnovao sam Putin nakon što ga je 1998. pokojni predsjednik Rusije Boris Jeljcin imenovao za direktora FSB-a.

Izjavu Grozeva u roku od nekoliko sati prenio je niz zapadnih medija, od kojih neki navode to da "informaciju još ne mogu neovisno potvrditi".

Međutim, u prilog tome da se tačno u tom odjelu FSB-a događa nešto vrlo dramatično, ide objava ruskog istraživačkog novinara Andreja Soldatova na Twitteru još od 11. marta.

"Čini se da je Putin jako nezadovoljan FSB-om u Ukrajini. Obrušio se na 'Petu službu' (FSB-ov obavještajni odjel za inozemstvo). Sergej Beseda, šef Službe, i njegov zamjenik Boluh… završili su u kućnom pritvoru, navode moji izvještaji iznutra", napisao je Soldatov tada.

U međuvremenu ispada da su stvari s Putinom i ljudima iz FSB-a kulminirale dotle da je uhapšeno još nekoliko FSB-ovih ljudi, da su neki od njih završili i u zatvoru, a da je Besedi kućni pritvor zamijenjen zatočenjem u zatvoru Lefortovo u okolici Moskve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije