Ko je Rus zbog kojeg se Ukrajinci rugaju Putinu: Vlasnik je superjahte u Hrvatskoj

2
Radiosarajevo.ba
Ko je Rus zbog kojeg se Ukrajinci rugaju Putinu: Vlasnik je superjahte u Hrvatskoj
Foto: Zelenski/Facebook / Evo o kome se radi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć je objavio na svom profilu na društvenoj mreži Telegram vijest o hapšenju proruskog političara i medijskog tajkuna Viktora Medvedčuka.

Vijest je objavio tako što je na profil postavio fotografiju Medvedčuka u ukrajinskoj uniformi s lisicama na rukama, uz zahvalu ukrajinskoj obavještajnoj službi SBU.

Na Twitteru je SBU uz fotografiju navela da je Medvedčuk nosio uniformu ukrajinske vojske kao paravan, da bi se prerušio u ukrajinskog borca.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Naime, Medvedčuk, koji se spominjao kao jedan od favorita ruskog predsjednika Vladimira Putina za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju zbacivanja aktualne administracije i Zelenskog, što je po mnogim procjenama bila namjera Moskve nakon osvajanja ukrajinske prijestolnice Kijeva na početku invazije, bio je bjegunac pred ukrajinskim vlastima.

Njemu je prije početka rata u Ukrajini određen kućni pritvor zbog optužbi za izdaju, no nekoliko dana nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, krajem februara, objavljena je informacija da je pobjegao iz kućnog pritvora na nepoznatu lokaciju.

Tu je informaciju tada objavio savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko, prenosi Jutarnji.

Njegovo hapšenje u maju prošle godine uznemirilo je Kremlj. Medvedčuk je bio čelnik opozicione stranke Platforma - Za život, najveće ukrajinske proruske stranke, a prije bijega bio je u kućnom pritvoru od prošle godine, nakon što su ukrajinske vlasti pokrenule postupak protiv njega zbog izdaje.

Medvedčuk, medijski tajkun i proruski nastrojen političar koji tvrdi da je Putin kum njegovoj kćeri, poricao je tada svaku krivnju. Njegova advokatica rekla je da je njen klijent bio prisiljen promijeniti lokaciju zbog prijetnji nacionalističkih skupina te da je o tome obavijestio vlasti.

Bio je suočen s optužbama za izdaju i pokušaj pljačke državnih resursa na Krimu, dijelu Ukrajine koji je Rusija anektirala 2014. godine i prijetilo mu je 15 godina zatvora.

Zapadni obavještajci vjerovali su da je Rusija namjeravala uspostaviti prorusku marionetsku vladu u Kijevu. I prije, ali i odmah nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu i Putinova poziva Ukrajincima da sruše aktuelni vlast, procjenjivalo se da Kremlj ima spremnu kolaboracionističku vladu "narodnog spasa".

Tako se još ranije spekuliralo koga bi na čelo Ukrajine umjesto Zelenskog postavio Putin. Tako je u januaru Volodimir Fesenko, politički analitičar iz Kijeva, istaknuo da bi Medvedčuk, ukrajinski tajkun prijateljskim i kumskim vezama povezan s ruskim predsjednikom, mogao biti prirodan izbor.

O njemu se govorilo kao o najvažnijem proruskom igraču na ukrajinskoj pozornici koji je i čovjek iz, kako se voli reći, najužeg Putinovog kruga. Medvedčuka su optuživali i da je 2004. godine sudjelovao u falsificiranju i namještanju predsjedničkih izbora u korist Viktora Janukoviča, što je izazvalo "narančastu revoluciju" te ponavljanje trećeg kruga izbora na kojima je pobijedio Viktor Juščenko.

Nakon početka invazije na Ukrajinu hrvatske vlasti su do sredine marta blokirale tri broda povezana s pravnim ili fizičkim osobama koje su se našle na listi sankcioniranih od strane EU zbog ruske agresije u Ukrajini. Riječ je o brodovima koji se nalaze u Rijeci, Betini i Skradinu.

Jedno od blokiranih plovila je bila luksuzna jahta "Royal Romance", vrijedna oko 180 miliona dolara, za koju se ranije pisalo da joj je vlasnik ili posjednik navodno upravo ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk.

Magazin Time u februaru je objavio veliku priču o Medvedčuku i njegovoj ulozi u ukrajinskoj krizi te odnosu i vezama s Vladimirom Putinom, u kojem se navodi da je ruski predsjednik krsni kum Medvedčukovoj kćerki Dariji, rođenoj 2004. godine, kada je Putin brojao svoje prve godine na vlasti.

Viktor Medvedčuk je, kako je navedeno, desetljećima blizak s Putinom. Zajedno su provodili odmore na obalama Crnog mora i poslovali. Dijelili su, kako je prenio Time, 'opsjednutost' vezama između dviju zemalja i zapadnim silama za koje su smatrali da ih žele potpuno razdvojiti.

"Naš odnos se razvijao više od 20 godina", rekao je Medvedčuk novinaru magazina Time u jednom od rijetkih intervjua u proljeće 2021. godine.

Putin bi, kako je pisao Time, isto mogao reći i za Medvedčuka. Kao vodeći glas ruskih interesa u Ukrajini, Medvedčukova proruska politička, i to parlamentarna stranka, imala je milione pristalica, a početkom godine i SAD je optužio njega i njegove saveznike za planiranje državnog udara u Ukrajini uz pomoć ruske vojske.

Prvotni ruski plan svrgavanja vlade Volodomira Zelenskog je za sada propao, a navodni Putinov favorit koji je trebao zamijeniti Zelenskog, sada je u rukama upravo tih istih ukrajinskih vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije