Putin potpisao: Evo šta čeka one koji ruske zločine uporede sa njemačkim nacistima

6
Radiosarajevo.ba
Putin potpisao: Evo šta čeka one koji ruske zločine uporede sa njemačkim nacistima
Foto: EPA / Odluka ruskog lidera

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je novi zakon kojim se zabranjuje javno izjednačavanje uloge SSSR-a i nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata.

Izjednačavanje "ciljeva, odluka i radnji" civilnog i vojnog zapovjedništva SSSR-a, kao i sovjetskih vojnika s nacističkom Njemačkom je proglašeno prekršajem za koji građanima prijeti novčana kazna u iznosu od 1000 do 2000 rubalja (od 20 do 40KM), ili zatvorska kazna u trajanju od 15 dana.

Strože kazne su propisane za dužnosnike. Njima prijeti novčana kazna od 2000 do 4000 rubalja, dok se kazne za pravne osobe kreću između 10 i 50 hiljada rubalja.

Muzej ratnog djetinjstva održao izložbu u Južnoj Koreji

Muzej ratnog djetinjstva održao izložbu u Južnoj Koreji

Također, ovim zakonom strogo je zabranjeno negirati oslobađajuću ulogu SSSR-a, piše Index.

U slučaju ponovnog počinjenja prekršaja maksimalna kazna za građane se penje na 5000 rubalja (oko 108 KM), a za dužnosnike na 20.000 hiljada rubalja.

Državni službenici koji ponove ovaj prekršaj mogu biti kažnjeni suspenzijom od 6 mjeseci do godinu dana. Za pravne osobe predviđena je kazna u iznosu od 50.000 do 100.000 rubalja ili administrativna obustava aktivnosti do 90 dana.

Novim zakonom je zabranjeno i negiranje "odlučujuće uloge sovjetskog naroda u porazu nacističke Njemačke", kao i negiranje "humanitarne misije SSSR u oslobađanju europskih zemalja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije