? / Prvi službeni slučajevi smrti od COVID-a u Kini nakon više od godine dana

19. 03. 2022. u 09:59:00 Hina

Shares: 0

Dvije osobe umrle su od posljedica infekcije COVID-19 u Kini, gdje je posljednji put smrt od te bolesti zabilježena u januaru 2021. godine, objavila je kineska Komisija za zdravstvo u subotu.

Ipak, nezavisni stručnjaci sumnjaju u tačnost službenih kineskih podataka o broju zaraza i smrti, prema kojima je zadnja smrt od infekcije COVID-19 zabilježena 25. januara 2021. godine.

Kineske vlasti su nedavno zabilježile rekordne razine zaraze koronavirusom otkako je završio prvi val u Wuhanu početkom 2020. godine.

Gotovo 4000 novih slučajeva zaraze zabilježeno je u 16 kineskih pokrajina, ne računajući Hong Kong.

Brojke su još uvijek relativno niske u usporedbi s drugim zemljama, no zbog kineske politike nulte tolerancije prema koronavirusu vlasti na manja žarišta reagiraju ozbiljno: masovnim testiranjima, ograničenjima prijevoza i pravilima o karanteni.

Nekoliko miliona kineskih građana je trenutno u lockdownu, uključujući grad Shenzen i dijelove Šangaja, dva najvažnija ekonomska centra u zemlji.

Nekoliko dijelova glavnog grada Pekinga s hiljada stanovnika također je zatvoreno.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)