COVID-19 nije 'umro' u Ukrajini: Situacija je zabrinjavajuća...

2
Radiosarajevo.ba
COVID-19 nije 'umro' u Ukrajini: Situacija je zabrinjavajuća...
Foto: EPA-EFE / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je u nedjelju da je zabrinuta da bi rat u Ukrajini mogao pogoršati pandemiju COVID-19 i da pokušava učiniti više na ograničavanju širenja zaraznih bolesti, piše CNN

Broj slučajeva u regionu je manji u odnosu na prethodnu sedmicu, ali postoji značajan rizik da će biti težih bolesti i smrti zbog niske stope vakcinacije u Ukrajini, kao i među više od dva miliona koji su pobjegli iz zemlje u okolna područja, regione sa također niskom stopom vakcinacije. Stopa vakcinacije protiv COVID-19 u Ukrajini je oko 34 posto, dok je u susjednoj Moldaviji oko 29 posto, prema Our World In Data.

Bilo je ukupno 791.021 novih slučajeva COVID-19 i 8.012 novih smrtnih slučajeva u Ukrajini i okolnim zemljama između 3. i 9. marta, navodi se u izvještaju WHO o situaciji objavljenom u nedjelju.

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

"Nažalost, ovaj virus će iskoristiti prilike da se nastavi širiti", rekla je Maria Van Kerkhove, tehnički voditelj WHO za COVID-19, tokom brifinga u srijedu.

"Mi kao organizacija prepoznajemo da su zemlje u vrlo različitim situacijama; suočavaju se s različitim izazovima. Mnogo je kretanja i izbjeglica povezanih s ovom krizom", dodao je.

Također u srijedu, dr. Mike Ryan, izvršni direktor WHO-ovog programa za vanredne zdravstvene situacije, rekao je da će doći do širenja zaraze koronavirusom u Ukrajini "bez sumnje".

Predviđeno povećanje broja slučajeva pripisao je nedostatku testiranja, obustavljenim vakcinacije i stresnoj, ratom umornoj populaciji s već niskim stopama vakcinacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije