Prva zemlja sa više od 2.000 mrtvih od korone za 24 sata, dva dana u nizu

Radiosarajevo.ba
Prva zemlja sa više od 2.000 mrtvih od korone za 24 sata, dva dana u nizu
Foto: EPA-EFE / SAD prva zemlja sa 2.000 mrtvih u jednom danu

Sjedinjene Američke Države imaju više od 2.000 smrtnih slučajeva od COVID-19 za posljednja 24 sata (danas 2.091), nadmašivši na taj način broj svih prethodnih dnevnih smrtnih slučajeva širom svijeta, dok američka epidemija pokazuje male znake opadanja, navodi se u izvještaju Univerziteta "Jones Hopkins".

Nekih 2.108 novih smrtnih slučajeva prijavljeno je u petak u SAD-u, a podaci prikupljeni od strane Univerziteta pokazuju da SAD imaju ukupno preko 18.600 smrtnih slučajeva, nadmašivši tako Italiju i postavši neslavni rekorder u broju smrtnih slučajeva na globalnom nivou.

Nakon što je u četvrtak broj stradalih u četvrtak kratkotrajno opao, u petak je broj smrtni slučajeva naglo porastao, a što je bio najsmrtonosniji dan u zemlji.

Iako je američki predsjednik Donald Trump izjavio da je američka epidemija blizu svog vrhunca, posljednje projekcije Ministarstva za unutrašnju sigurnost prognoziraju nagli porast broja smrtnih slučajeva, ako države i gradovi ukinu ograničenja, što bi dovelo do 200.000 smrtnih slučajeva i oko 100 miliona infekcija.

Virus koji se brzo širi zarazio je nešto oko 1,8 miliona ljudi i usmrtio oko 105.000 širom svijeta otkad je pandemija započela krajem prošle godine, brzo se proširivši na 180 zemalja.

Dok je broj inficiranih u SAD-u prešao prag od pola miliona u petak, što predstavlja skoro jednu trećinu svjetskih infekcija, zemlje Evrope - Španija, Italija, Francuska i Njemačka prijavile su više od 120.000 slučajeva, a neke druge više od 20.000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije