Bosanac u srcu "crvene zone" u Milanu o trenutnoj situaciji u Italiji

A. S.
Bosanac u srcu "crvene zone" u Milanu o trenutnoj situaciji u Italiji
Privatni album / Bosanac u srcu "crvene zone" u Milanu

Premijer Italije Giuseppe Conte pozvao je u ponedjeljak sve Italijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio "zabranu okupljanja", proglasivši cijelu Italiju "crvenom zonom".

Italija u izolaciji: Vojska, policija, nemiri u zatvorima

Broj preminulih, koji su u svijetu preminuli od posljedica novog soja koronavirusa, prešao je četiri hiljade. Zaraženih je više od 114 hiljada, dok se oporavilo više od 64 hiljada. U Italiji je u posljednja 24 sata drastično porastao broj mrtvih i zaraženih u epidemiji koronavirusa unatoč uvođenju karantene u Lombardiji i drugim sjevernim regijama u nastojanju da se uspori širenje virusa, što je mjera koju je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala odvažnom.

U srcu Milana, u toj "crvenoj zoni" o kojoj priča italijanski premijer Conte, nalazi se i jedan Bosanac - Anel Mustafić iz Srebrenika. 

Mustafić za Radiosarajevo.ba kaže da već godina kao vozač radi na relaciji Bosna i Hercegovina - Italija.

"Pet dana sam u sedmici u Italiji, a dva dana u Bosni i Hercegovini. Tako mi je i zadnjih mjeseci, pa i danas", kaže Mustafić.

Kada smo razgovarali, Anel je šetao ulicama Milana.

"Nalazim se u blizini stadiona San Siro, na kojem igraju Inter i Milan. Ono što mogu primijetiti, život se odvija normalno. Popio sam obavezni kapućino, nikakvu kontrolu nisam morao proći. U kafićima ima ljudi, ne vidim neku razliku u odnosu na protekle dvije sedmice, kada Italija nije bila u crvenoj zoni", nastavlja Mustafić. 

Kaže da na cestama koji vode iz Trsta do Milana nije imao nijednu policijsku kontrolu ili barikadu.

"Tek na jednom mjestu su mi mjerili tjelesnu temperaturu, sve ostalo je normalno. Prešao sam više od 200 kilometara, niko me nije zaustavio, pa ni prilikom ulaska u Lombardiju, gdje su još ranije uvedene mjere zabrane", priča nam Mustafić.

Kaže da su Italijani s kojima radi na utovaru robe za Bosnu i Hercegovinu nasmijani i rade normalno. 

"Život ide dalje... Ne kažem da će sutra biti isto kao danas, ali u ovom trenutku ne vidim nijednu razliku. Koliko sam čuo, među mrtvima koji su preminuli od COVID-19 su samo starije osobe", dodao je Mustafić. 

Potresna ispovijest ljekara iz Italije koji je na prvoj liniji borbe protiv virusa

Kako se COVID-19, odnosno novi soj koronavirusa, širi diljem Europe, reakcije su različite. Iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglasila ozbiljnost situacije, a cijela Italija je pod svojevrsnom karantenom, život mnogih drugih Europljana nastavlja se sasvim normalno.

U srijedu je planirao povratak u Bosnu i Hercegovinu.

"Naravno da ću biti oprezan zbog sebe, kolega i porodice. No, ne vjerujem da će se nešto promijeniti, jer već narednog vikenda me čeka novo putovanje u Italiju iz BiH. Život ide dalje", kaže Mustafić za Radiosarajevo.ba

Evo kako se Mustafić vozi Italijom i kako vidi aktuelnu situaciju na Apeninima: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije