Protesti širom SAD-a / Amerikanci bijesni, poručuju Trumpu "Tvoja žena je imigrantkinja"

29. 01. 2017. u 10:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao predsjedničku uredbu kojom se ograničava prihvat izbjeglica u zemlju te kojom se uvode stroge sigurnosne procedure za izdavanje viza izbjeglicama, širom zemlje su počeli protesti.

Trump je pomenutu uredbu potpisao u Pentagonu nakon svečane zakletve generala Jamesa Mattisa kojom je stupio na dužnost ministra odbrane.

Trump je tom prilikom kazao novinarima kako je potpisao uredbu kojom se omogućava, kako je rekao, "ekstremna provjera" kako bi se "radikalni islamski teroristi držali izvan SAD-a".

U Texasu je zapaljena džamija svega nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu uredbu o ograničavanju migracija iz muslimanskih zemalja.

Američko Ministarstvo za domovinsku sigurnost objavilo je kako se Trumpov nalog odnosi i na nositelje tzv. zelene karte, odnosno ljude koji godinama legalno žive i rade u SAD-u.

Nova ograničenja za useljenike i izbjeglice znače da će se o ulasku osoba koje posjeduju boravišnu dozvolu, poznatiju kao zelenu kartu, a stižu iz Sirije i šest drugih muslimanskih država, odlučivati pojedinačno, od slučaja do slučaja, pojasnio je u subotu visoki američki dužnosnik.
New York Times piše kako su zbog Trumpove izvršne uredbe u zračnim lukama, između ostalih, zapeli i iranski znanstvenik koji se vraćao na posao u laboratorij u Bostonu, Iračanin koji je radio kao prevoditelj za američku vojsku, obitelj sirijskih izbjeglica koja je planirala novi život u saveznoj državi Ohio...

Širom SAD-a preko noći su uvedena nova sigurnosna pravila na međunarodnim izlazima aerodroma. Humanitarne organizacije prisiljene su na brzinu otkazivati dugo planirane programe, te ugroženim obiteljima izbjeglica javiti loše vijesti. Izbjeglice koje su bile u zrakoplovima kad je Trump potpisao uredbu zadržane su u zračnim lukama, piše New York Times..

U međuvremenu su se u brojnim američkim država, na aerodromima okupili protestanti koji negoduju zbog odluke njihovog predsjednika. Smaraju je skandaloznom i poručuju kako su "muslimani dobrodošli", te kako je i Trumpova supruga imigrantkinja.

Pogledajte u fotogaleriji šta su sve poručili Donaldu Trumpu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA