Protest u Bangladešu: "Muslimani svijeta, ujedinite se, bojkotujmo Francusku"

2
Fena
Protest u Bangladešu: "Muslimani svijeta, ujedinite se, bojkotujmo Francusku"

Oko 10.000 ljudi u Bangladešu okupilo se u utorak u prijestonici Dhaki kako bi protestovali protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegove žestoke podrške sekularnim zakonima koji na osnovu slobode govora dozvoljavaju karikaturalno prikazivanje poslanika Muhammeda.

Demonstranti iz konzervativne grupe "Islami Andolon Bangladeš", koja podržava uvođenje šerijatskog prava u toj zemlji s muslimanskom većinom, nosili su transparente na kojima je pisalo "muslimani svijeta ujedinite se" i "bojkotujmo Francusku". To su najveći protesti do sada protiv karikatura u posljednjim danima.

Neki su nosili slike Macrona sa znakom "X" preko njegovog lica. Jedan demonstrant nosio je sliku francuskog predsjednika s cipelama oko vrata kao znak uvrede, prenosi AP.

To pitanje ponovo je postalo aktuelno u posljednjim danima nakon okrutnog odrubljivanja glave u blizini Pariza francuskom nastavniku koji je prikazao karikature poslanika Muhammeda na školskom času. Osamnaestogodišnjeg čečenskog izbjeglicu koji je izvršio ubistvo nastavnika potom je ubila policija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije