Poruka muslimanskim zemljama: Pariz reagirao na pozive za bojkotom francuske robe

2
Radiosarajevo.ba
Poruka muslimanskim zemljama: Pariz reagirao na pozive za bojkotom francuske robe

Muslimanske zemlje moraju odmah prekinuti bojkot francuske robe, takav zahtjev postavilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova. U posljednje vrijeme u brojnim bliskoistočnim državama poziva se na bojkot francuskih proizvoda, uključujući poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Takvi pozivi "su neutemeljeni i trebali bi se odmah zaustaviti, kao i napadi na Francusku, koje radikalna manjina koristi u svoje svrhe", priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Francuske.

Pariz je takođe pozvao rukovodstva ovih zemalja da se ograde od bilo kakvih poziva na bojkot i pomognu francuskim firmama i preduzećima u njihovim aktivnostima.

Ranije je postalo poznato da su trgovine u Kataru uklanjale francusku robu s polica. Razlog za ovaj korak bila je izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je "islam u pozadini ubistva učitelja historije Samuela Patyja u predgrađu Pariza".

Nakon što je Abdulakhan Anzorov, Rus iz Moskve čečenskog porijekla, odrubio glavu učitelju, Macron je obećao da će "zaštititi sekularne vrijednosti zemlje od radikalnog islama". Takođe je istakao da je, prema njegovom mišljenju, "islam kao religija u krizi u cijelom svijetu".

Macron je također najavio borbu protiv "islamskog separatizma" u Francuskoj i govorio o potrebi stvaranja, zajedno s lokalnim Vijećem muslimana, organizacije koja će pomoći u izgradnji "prosvijećenog islama" u zemlji. Prema njegovim riječima, neophodno je "osloboditi islam u Francuskoj od stranog utjecaja i pooštriti kontrolu nad finansiranjem džamija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije