Erdogan pozvao turski narod: Ne kupujte francuske proizvode!

9
Radiosarajevo.ba
Erdogan pozvao turski narod: Ne kupujte francuske proizvode!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je pozvao sunarodnike ne kupuju francuske proizvode!

"Kao što u Francuskoj kažu 'ne kupujte tursku robu', tako se obraćam svojoj naciji. Ne kupujte francusku robu", rekao je Erdogan tokom govora u Ankari i dodao:

"Ako u Francuskoj postoji zulum nad muslimanima, pozivam svjetske lidere da ih svi zajedno zaštitimo."

Erdogan je izazvao mnogo reakcija 24. oktobra izjavom da je Macronu "potreban tretman zbog mentalnih poremećaja". Tako je turski lider reagirao na izjave francuskog lidera o islamu u vezi s terorističkim napadom u pariškom predgrađu Conflans-Saint-Honorine, gdje je 16. oktobra 18-godišnji Čečen, motiviran vjerskim razlozima, ubio školskog učitelja historije i geografije.

Nakon incidenta, Macron je upozorio da će francuske vlasti "pokrenuti aktivnu borbu protiv nosilaca radikalne ideologije i udruženja koja su je stvorile". Kao odgovor, Erdogan je izrazio mišljenje da francuski predsjednik pokazuje "neprimjeren odnos prema milionima stanovnika njegove zemlje koji ispovijedaju drugu vjeru".

Također, pretres u berlinskoj džamiji nazvao je "manifestacijom islamofobije" i pozvao "da zapamtite da je svaka takva manifestacija neprijateljstva prema islamu također manifestacija neprijateljstva prema Turskoj".

Prema Erdoganu, "takvi zločini nad muslimanima dokaz su tranzicije evropskog fašizma na novi nivo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije