Proglašena zona opasnog letenja iznad dijela istočne Europe

0
Fena
Proglašena zona opasnog letenja iznad dijela istočne Europe
Foto: Tanjug / Rusija izvela invaziju na Ukrajinu

Eurocontrol, odnosno Operativni centar za upravljanje mrežom tokova zračnog prometa proglasio je veći dio zračnog prostora na istoku Europe opasnom zonom za letenje, potvrdio je za Fenu direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac.

Zbog ruskog napada na Ukrajinu preumjerit će se značajan dio letova iznad te, ali i susjednih zemalja. Uz Ukrajinu, u zonu opasnu za letenje, koju će izbjegavati civilni zrakoplovi, uključeni su i dijelovi zračnog prostora Rusije i drugih zemalja, poput Bjelorusije i Moldavije.

Podsjetimo, ruske snage izvršile su invaziju na Ukrajinu, a zabilježeni su ispaljeni projektili i eksplozije u blizini većih gradova i na njenoj vojnoj infrastrukturi.

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Ukrajinska vojska kaže da je ubila oko 50 ruskih "okupatora" i oborila najmanje šest ruskih aviona, iako to nije nezavisno potvrđeno.

Rusija kaže da je naišla na mali otpor i tvrdi da ukrajinske oružane snage masovno bježe, napuštajući svoje oružje i položaje.

Sirene za hitne slučajeve oglašavaju se u Kijevu od prvih eksplozija u ranim satima. Stvorile su se velike saobraćajne gužve dok stanovnici pokušavaju pobjeći iz grada nakon što je Ukrajina zatvorila svoj zračni prostor za civilne letove.

Stanovnici traže sklonište na stanicama podzemne željeznice - a formirali su se redovi za autobuse, blagajne i benzin.

Nekoliko europskih zemalja koje graniče s Ukrajinom, uključujući Poljsku, Slovačku i Mađarsku, kažu da se pripremaju za priljev izbjeglica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije