Analiza D. Sabbagha: Šta je Putinov cilj i koliko ruskih vojnika učestvuje u invaziji

0
Radiosarajevo.ba
Analiza D. Sabbagha: Šta je Putinov cilj i koliko ruskih vojnika učestvuje u invaziji
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Putin počeo invaziju na Ukrajinu

Urednik Guardiana za odbranu i sigurnost Dan Sabbagh procijenio je danas ruske i ukrajinske vojne snage i ono što zapadni analitičari vjeruju da Vladimir Putin želi od svoje sveobuhvatne invazije.

Evo njegovog izvještaja:

"Rusija je skupila više od 150.000 borbenih vojnika na granicama Ukrajine, s još 34.000 lako naoružanih separatističkih snaga u proruskim državama Donjecku i Lugansku.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Procjenjuje se da to iznosi otprilike dvije trećine ukupnih ruskih kopnenih snaga.

Polovina moskovskih zračnih snaga također je raspoređena u regiji.

Invazija na Ukrajinu trebala bi biti najveći rat viđen u svijetu od invazije na Irak 2003. godine pod vodstvom SAD-a, u kojoj je bilo raspoređeno oko 175.000 vojnika; zapadni vojni čelnici su upozorili da bi mogle dovesti do najozbiljnijih borbi u Europi od kraja Drugoga svjetskog rata.

Zapadni odbrambeni izvori rekli su da očekuju invaziju Rusije na "višestruke osovine" napada - ali se očekuje da će ključni fokus biti glavni grad Kijev, koji ima oko 3 miliona stanovnika.

Vjeruju da ruski predsjednik Vladimir Putin želi sudjelovati u "promjeni režima" u Kijevu, okružujući grad svojom vojskom i nadajući se da će svrgnuti predsjednika Volodimira Zelenskog bez sudjelovanja u većem ratu.

Britanija je upozorila da je ruska špijunska agencija FSB-a dobila zadatak da isporuči Kijev i druge velike gradove Ukrajine, dok su SAD otišle dalje i tvrdile da su ruski dužnosnici sastavili popise ukrajinskih osoba koje će prikupiti u područjima gdje je njihova vojska postigla kontrolu.

Ukrajina ima redovnu vojsku koja broji 125.600 vojnika, prema Međunarodnom institutu za strateške studije, ali je mobilizirala svoje rezerve od najmanje 36.000.

Mnogi drugi u zemlji rekli su da su voljni boriti se, a postoji oko 300.000 ljudi koji su imali vojno iskustvo u borbama na istoku, od kojih bi se neki mogli pridružiti oružanom otporu.

Kijevska vojska uglavnom je koncentrirana na istoku zemlje, u blizini okupirane regije Donbas, a zapadni analitičari vjeruju da će ključni cilj ranih ruskih operacija biti pokušaj degradacije ukrajinskih borbenih snaga.

Rusija također ima značajne prednosti u zračnim snagama; njene ukupne zračne snage imaju 1.172 borbena aviona protiv 124 ukrajinska, prema IISS-u.

Ruska mornarica dominantna je u sjevernom Crnom moru gdje postoji zabrinutost da bi Kremlj mogao pokušati pokrenuti morski napad na Odesu.

Iako je Ukrajina nastojala modernizirati svoju vojsku tokom prošle godine, primajući protutenkovske projektile Javelin od SAD-a, protutenkovsko oružje kraćeg dometa iz Ujedinjenog Kraljevstva i mali broj TB2 dronova iz Turske, najveći dio svoje vojske i opreme su starije verzije opreme čiji dizajn potječe iz sovjetskog doba i bit će poznati ruskim generalima.

Neće biti direktne vojne podrške NATO-a jer Ukrajina nije članica vojnog saveza."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije