! / Otkriveno ko je napadač koji je profesoru odrubio glavu: Poznat i motiv

17. 10. 2020. u 08:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 182

Srednjoškolski profesor ubijen je u napadu kod Pariza, a napadača je ubila policija. 

Mladić (18) je profesoru na ulici odrubio glavu nakon što je učitelj javno na nastavi pokazao karikature proroka Muhameda, piše The Washington post. 

Napadača je ubila policija u susjednom gradiću. Tužiteljstvo je objavilo da je do napada došlo u Conflans St. Honorineu oko 17 sati, u blizini škole. 

Na mjesto događaja stigao je i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je napad okarakterizirao islamističkim terorizmom. 

"Umro je jer je učio slobodu govora", rekao je Macron time sugerirajući kako su tačne još uvijek neslužbene informacije o tome da je profesor brutalno ubijen jer je učenicima pokazao karikature proroka Muhameda koje je objavio satirični časopis Charlie Hebdo, govoreći o temi slobode govora.

Ubijeni profesor je predavao historiju, a roditelji, studenti i susjedi, svi šokirani stravičnim događajem, opisuju ga kao tihog i dobroćudnog. 

"Ne mogu vjerovati da je profesoru mog sina odrubljena glava", rekla je, vrlo potresena, majka jednog od učenika kojem je predavao ubijeni profesor. 

Jedan je od sugovornika Le Parisiena rekao kako je profesor, prije nego što je pokazao karikature, rekao kako oni koje bi to moglo šokirati slobodno mogu izaći. 

Napadač je navodno mladić čečenskog porijekla u dobi od 18 godina. Nosio je nož, a pokraj njega je pronađen pištolj. Mladić je navodno objavio jeziv video odsječene glave neposredno prije pucnjave, javio je Le Parisien. 

KOMENTARI (9)