! / Prodavnice će u Saudijskoj Arabiji raditi za vrijeme namaza, prvi put nakon 40 godina

17. 07. 2021. u 17:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vlasti Saudijske Arabije dozvolile su da trgovine i radnje u toj zemlji budu otvorene i tokom perioda klanjanja pet dnevnih namaza, muslimanskih molitvi, javlja Anadolu Agency (AA).

"Dozvola je izdata u skladu s mjerama predostrožnosti radi sprečavanja širenja koronavirusa, očuvanja zdravlja i sigurnosti prodavača i kupaca i sprečavanja velike gužve, okupljanja i dugog čekanja tokom zatvaranja radnji tokom molitve", saopćila je Federacija saudijskih komora.

Državna televizija 'Al-Ekhbariya' javlja da tom odlukom prodavnice u Saudijskoj Arabiji mogu ostati i da se bave komercijalnim i ekonomskim aktivnostima tokom radnog vremena, na način koji će radnicima i kupcima omogućiti da obavljaju molitve.

Tom odlukom se poništava 40-godišnja zabrana koja je usvojena 1980. godine na osnovu izvršnih propisa Odbora za promociju vrline i prevenciju poroka.

Među nekoliko drugih stavki, Odbor je odlukom iz 1980. godine naredio obavezno svakodnevno prisustvovanje molitvama i naložio zatvaranje prodavnica u vrijeme molitve.

Odobrenje rada prodavnicama i u periodu namaza je posljednji korak u nizu ekonomskih, političkih, kulturnih i socijalnih reformi koje je pokrenuo saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman s ciljem modernizacije Kraljevine. Njegov ambiciozni program 'Vizija 2030' nastoji diverzificirati ekonomiju, smanjiti njenu ovisnost o nafti te privući strane talente i investicije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA