Saudijska Arabija nakon tri godine oslobodila dvije aktivistice za ženska prava

0
Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija nakon tri godine oslobodila dvije aktivistice za ženska prava
middleeast.in-24.com / Samar Badawi i Nassima al-Sadah

Saudijska Arabija oslobodila je dvije istaknute aktivistice za ženska prava koje su bile zatvorene od 2018. godine, saopćio je Zaljevski centar za ljudska prava.

Samar Badawi i Nassima al-Sadah sada su izvan pritvora, ali njihovo kretanje i aktivnosti i dalje su strogo ograničeni. Nije im dopušteno napuštati to ultrakonzervativno kraljevstvo, objavljivati na društvenim mrežama ni prihvatiti bilo kakav posao, piše Hina.

Al-Sadah je radila kao novinarka internetskih novina Juhaina. Uhapšena je 2018. pod optužbom da je, među ostalim, komunicirala s grupama u inozemstvu koje su neprijateljski raspoložene prema Saudijskoj Arabiji.

Badawi je pažnju privukla kada je dovela u pitanje sistem muškog skrbništva podnošenjem tužbe protiv oca 2010. godine, što je dovelo do njenog privremenog hapšenja. Kasnije je tužila prometne vlasti zbog odbijanja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole. Kada je ukinuta zabrana vožnje 2018., snage sigurnosti ponovno su je uhapsile.

Uprkos određenom popuštanju u društvenom životu, saudijska vlada nastavlja izrazito žestoko progoniti borce za ljudska prava. Među njima je i aktivistica za ženska prava Loujain al-Hathloul, koja se također borila za ukidanje zabrane vožnje. Oslobođena je u februaru ove godine nakon hiljadu dana u pritvoru, ali pristaše kažu da može ponovno biti uhapšena zbog bilo kojeg djela koje se smatra nezakonitim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije