... / Saudijska Arabija: Uslov klanjanja namaza je vakcinacija na COVID-19

06. 04. 2021. u 11:42:00 AA

Shares: 80

Vlasti Saudijske Arabije uvele su obavezno vakcinisanja protiv koronavirusa ili sticanje prirodnog imuniteta putem obolijevanja od COVID-19 kao uslov za klanjanje namaza u Mesdžid al-Haramu u Meki, javlja Anadolu Agency (AA).

Saudijska novinska agencija (SPA) je saopćila da je donosena odluka kojom se predviđa primanje isključivo onih vjernika koji su primili vakcinu protiv koronavirusa ili su bolovali od COVID-19, poštivajući kapacitet Kabe.

Navodi se da će vjernicima pod tim uslovima biti dopušteno obavljanje umre ili klanjanje namaza.

Vlasti Saudijske Arabije su ranije saopćile da će tokom predstojećeg ramazana biti moguće klanjati teravih-namaze u Poslanikovoj džamiji u Medini.

Šef direkcije za Veliku džamiju u Meki i Poslanikovu džamiju u Medini, te imam Kabe Sheikh Abdurrahman es-Sudeys je kazao kako će Poslanikova džamija biti zatvarana pola sata nakon teravih-namaza, a otvarati se dva sata prije sabah-namaza.

Prošle godine zbog pandemije COVID-19 nije bilo dozvoljeno zajedničko klanjanje teravih-namaza u najvećim džamijama u Meki i Medini.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)