Procurili detalji izvještaja o porijeklu korone: "Kina nije dala dovoljno informacija"

2
Radiosarajevo.ba
Procurili detalji izvještaja o porijeklu korone: "Kina nije dala dovoljno informacija"
FOTO: EPA / Ilustracija

Izvještaj koje je američki predsjednik Joe Biden zatražio od svojih obavještajnih službi o porijeklu COVID-19 ne daje konačan odgovor na to osjetljivo pitanje, objavili su u utorak američki mediji.

Biden je pred kraj maja zatražio odgovor na to pitanje od američkih obavještajnih službi u roku od 90 dana, piše Hina.

U utorak je dobio povjerljiv izvještaj, no ono ne daje konačan odgovor budući da se čelnici obavještajnih službi nisu mogli složiti oko konačnog objašnjenja, prenosi Washington Post, pozivajući se na dva neimenovana američka dužnosnika upoznata s tim pitanjem.

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

To se jednim dijelom objašnjava time što Kina nije dala dovoljno informacija, navodi Wall Street Journal, pozivajući se također na dva neimenovana izvora.

Po izvorima na koje se poziva Washington Post, obavještajne službe pokušat će u danima koji dolaze skinuti oznaku tajnosti s dijelova izvještaja kako bi ga se možda moglo objaviti.

Peking je u srijedu ponovno odbacio mogućnost nove istrage Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na svojem teritoriju u vezi hipoteze da je virus pobjegao iz laboratorija u Wuhanu.

"Kina ne mora dokazivati svoju nedužnost", poručio je u srijedu glavni direktor odjela za kontrolu naoružanja kineskog ministarstva vanjskih poslova, Fu Cong.

"Ako Sjedinjene Države misle da je Kina kriva, onda moraju priložiti dokaze", rekao je.

Pandemija COVID-19 odnijela je od kraja 2019. godine 4.439.888 ljudskih života u svijetu, po podacima AFP-a prikupljenima iz službenih izvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije