Procurili detalji razgovora Putina i Macrona: "Ruski predsjednik laže"

3
Radiosarajevo.ba
Procurili detalji razgovora Putina i Macrona: "Ruski predsjednik laže"
Foto: EPA-EFE / Putin i Macron (arhiv)

Elizejska palata nazvala je "lažima" optužbe Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, da ukrajinske snage "krše" humanitarno pravo u saopćenju objavljenom nakon novog razgovora Putina, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza u subotu.

Razgovor trojice čelnika, drugi u dva dana, nakon onog u četvrtak, trajao je 75 minuta i na zahtjev Pariza i Berlina bio je "fokusiran" na "hitno primirje i početak diplomatskog rješenja", objavili su odvojeno uredi francuskog predsjednika i njemačkog kancelara.

Prije ovog razgovora Emmanuel Macron i Olaf Scholz odvojeno su razgovarali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji je od njih zatražio da se zauzmu kod predsjednika Putina kako bi borbe odmah prestale dok ruska vojska steže obruč oko Kijeva i nastavlja bombardirati druge gradove.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Zelenski je od njih zatražio i pomoć u oslobađanju gradonačelnika Melitopolja kojega su Rusi, kako tvrdi Kijev, oteli dan ranije.

U strateški važnom lučkom gradu Mariupolju, razorenom nakon dvotjedne opsade, "stanje je veoma teško, ljudski gledano nepodnošljivo" i "jedina odluka koju Putin treba donijeti je prekinuti opsadu", dodala je Elizejska palata.

Pariz ocjenjuje da je kremaljski čelnik "lagao" kada je u razgovoru spomenuo da ukrajinska vojska "očito krši" humanitarno pravo i da se, tako tvrdi Moskva, civilima koristi kao "živim štitom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije