Putin razgovarao sa Scholzom i Macronom pa ih zamolio šta da poruče Zelenskom

3
Radiosarajevo.ba
Putin razgovarao sa Scholzom i Macronom pa ih zamolio šta da poruče Zelenskom
Foto: EPA-EFE / Putin-Scholz-Macron

17. je dan ruske invazije na Ukrajinu, a napori zapadnih lidera da "omekšaju" Vladimira Putina ne uspijevaju.

Iz Kremlja su saopćili svoju interpretaciju telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina s francuskom kolegom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Kako navode, Putin ih je obojicu zamolio da "utječu na vlasti u Kijevu" kako bi se, kako kaže, "zaustavile zločinačke akcije nacionalističkih bataljona u Ukrajini".

Putinova ‘bomba‘ protresla Rusiju, a sada je poslao zlokobnu poruku Šojguu: ‘To je jasan signal‘

Putinova ‘bomba‘ protresla Rusiju, a sada je poslao zlokobnu poruku Šojguu: ‘To je jasan signal‘

Također ih je, prema Kremlju, informirao o humanitarnoj situaciji u regijama u kojima se provodi, kako to u Putinovom uredu kažu, "operacija za zaštitu Donbasa". Navode da ih je informirao o "pravom stanju stvari".

Putin je dvojicu lidera detaljno informirao i o ukrajinsko-ruskim pregovorima koji su se održavali proteklih dana, zaključuju u Kremlju.

Iz ureda njemačkog kancelara kažu da su Scholz i Macron ponovili svoj poziv za hitnim prekidom vatre, a navode i da je telefonski razgovor trajao 75 minuta.

Prema riječima glasnogovornika njemačke vlade, razgovor je dio tekućih međunarodnih napora da se okonča rat u Ukrajini.

Portparol je rekao da su se učesnici složili da ništa više ne govore o suštini telefonskog poziva. Scholz je ranije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o situaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije