Prijetnja širenja konflikta: Šta bi Hezbolah, Izrael i Iran mogli učiniti sljedeće?

5
Radiosarajevo.ba
Prijetnja širenja konflikta: Šta bi Hezbolah, Izrael i Iran mogli učiniti sljedeće?
Agencija Anadolija / Hassan Nasrallah ubijen u petak u Bejrutu

Izraelsko ubistvo Hasana Nasralaha, dugogodišnjeg lidera Hezbolaha, velika je eskalacija u njegovom ratu s libanonskom militantnom grupom.

To je, potencijalno, dovelo regiju korak bliže mnogo širem i još štetnijem sukobu, u koji uvlači i Iran i SAD. Kako će se sukob na Bliskom istoku kretati dalje, a to zavisi od tri pitanja, piše BBC.

Šta će Hezbolah učiniti?

Hezbolah se povija od udarca za udarcem. Komandna struktura je obezglavljena, a ubijeno je više od deset najviših komandanata. Komunikacije grupe su sabotirane šokantnim detonacijama pejdžera i voki-tokija, a mnoga oružja uništena su u zračnim napadima.

Kremlj saopćio da je formalizacija u toku: Putin izmjenio amandmane nuklearne doktrine

Kremlj saopćio da je formalizacija u toku: Putin izmjenio amandmane nuklearne doktrine

Američki analitičar sigurnosti Bliskog istoka Mohammed Al-Basha kaže da "gubitak Hassana Nasrallaha će imati značajne implikacije, potencijalno destabilizirajući grupu i mijenjajući njene političke i vojne strategije u kratkom roku."

Ali svako očekivanje da će ova žestoko antiizraelska organizacija iznenada odustati i tražiti mir pod uslovima Izraela vjerovatno će biti pogrešno. Hezbolah je već obećao da će nastaviti borbu. Još uvijek ima hiljade boraca, od kojih su mnogi skorašnji veterani borbi u Siriji, i oni traže osvetu.

Izraelska vojska odgovorila kada će prestati napadi na Liban: 'Kopnena invazija još uvijek na stolu'

Izraelska vojska odgovorila kada će prestati napadi na Liban: 'Kopnena invazija još uvijek na stolu'

Još uvijek ima značajan arsenal projektila, od kojih su mnoge dalekometno, precizno vođeno oružje koje može doći do Tel Aviva i drugih gradova. U njegovim redovima će biti pritiska da ih uskoro upotrijebi, prije nego što i oni budu uništeni. Ali ako to urade, u masovnom napadu koji preplavi izraelsku protiv-vazdušnu odbranu i ubije civile, onda će odgovor Izraela vjerovatno biti razoran, izazivajući pustoš na infrastrukturi Libana, ili se čak proširiti na Iran.

Šta će Iran učiniti?

Ovo ubistvo je udarac za Iran koliko i za Hezbolah. Već je najavljena petodnevna žalost. Također su preduzete hitne mjere predostrožnosti, skrivajući svog vođu, ajatolaha Alija Hamaneija, u slučaju da i on bude ubijen.

Iran tek treba da uzvrati za ponižavajuće ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijeha u julu u pansionu u Teheranu. Ono što se sada dogodilo navešće tvrdolinijaše u režimu da razmišljaju o nekoj vrsti odgovora. Iran ima čitavu galaksiju savezničkih teško naoružanih milicija širom Bliskog istoka, takozvanu "Osovinu otpora". Osim Hezbolaha, ima Hute u Jemenu, te brojne grupe u Siriji i Iraku. Iran bi mogao tražiti od ovih grupa da pojačaju svoje napade i na izraelske i na američke baze u regionu.

No, kakav god odgovor Iran odabrao, vjerovatno će ga kalibrirati tako da ne izazove rat u kojem se ne može nadati da će dobiti. 

Zastrašujući snimci iz Libana: Porodica snimala trenutak bombardovanja

Zastrašujući snimci iz Libana: Porodica snimala trenutak bombardovanja

Šta će Izrael učiniti?

Ako je neko bio u nedoumici prije ovog atentata, sada neće.

Izrael očito nema namjeru pauzirati svoju vojnu kampanju zbog 21-dnevnog prekida vatre koji je predložilo 12 država, uključujući njegovog najbližeg saveznika, Sjedinjene Američke Države.

Izraelska vojska smatra da sada imaju Hezbolah na začelju, pa će htjeti nastaviti sa svojom ofanzivom sve dok prijetnja od tih projektila ne bude uklonjena. Osim kapitulacije Hezbolaha – što je malo vjerovatno – teško je vidjeti kako Izrael može postići svoj ratni cilj otklanjanja prijetnje Hezbolahovim napadima bez slanja trupa na teren.

Izraelske odbrambene snage objavile su snimke svoje pješadijske obuke u blizini granice upravo u tu svrhu. Ali Hezbolah je također proveo posljednjih 18 godina, od kraja posljednjeg rata, trenirajući se za borbu u sljedećem. U svom posljednjem javnom govoru prije smrti, Nasrallah je rekao svojim sljedbenicima da bi izraelski upad na južni Liban bio, prema njegovim riječima, "historijska prilika".

Za IDF bi ulazak u Liban bio relativno lak. Ali izlazak bi mogao - poput izlaska iz Gaze - potrajati mjesecima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije