Izraelska vojska odgovorila kada će prestati napadi na Liban: 'Kopnena invazija još uvijek na stolu'

2
Radiosarajevo.ba
Izraelska vojska odgovorila kada će prestati napadi na Liban: 'Kopnena invazija još uvijek na stolu'
Foto: YouTube/Screenshot / Izraelski borbeni avioni

Nekoliko sati nakon smrti vođe Hezbolaha, glasnogovornik izraelske vojske objasnio je stav o eventualnoj invaziji na Liban.

Netanyahu je rekao da se Izraelci koji su evakuisani iz svojih domova blizu libanske granice, koja je u dometu mnogih Hezbolahovih raketa, moraju moći vratiti.

Kaplan je insistirao da borbe neće prestati s Nasrallahovom smrću jer je "naš konačni cilj zaustaviti civilnu populaciju Izraela da se sklanja unutar svoje zemlje."

Važna obavijest za građane Sarajeva: Na više lokacija danas izmjena režima saobraćaja

Važna obavijest za građane Sarajeva: Na više lokacija danas izmjena režima saobraćaja

"Govori se konkretno o 60.000 ljudi koji su morali napustiti svoje domove u trenutku kada je Hezbolah pristupio Hamasu u borbi protiv Izraela nakon 7. oktobra," dodao je.

Kada će Izrael prestati napadati Liban? Kaplan kaže da će Izrael prestati borbu protiv Hezbolaha "samo kada Hezbolah prestane flagrantno kršiti rezolucije UN-a."

Ranije ovog mjeseca, rezolucija UN-a pozvala je Izrael da se povuče iz palestinskih teritorija koje nastavlja okupirati, nazivajući to "nezakonitim prisustvom." Izrael to odbija i nastavlja okupirati Golansku visoravan, koja je deo susjedne Sirije.

U međuvremenu, Kaplan kaže da je mogućnost kopnene invazije "još uvijek na stolu."

"Ako Hezbolah ne premjesti svoje snage na sjever kako bi se uspostavila normalnost, nastavićemo postepeno i sa sve većim intenzitetom udarati na terorističku grupu i njene vođe dok populacija ne bude sigurna. Kopnena invazija nije isključena, ali ni potvrđena," rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije