Izraelska vojska se naslađuje nakon ubistva Nasrallaha: 'Pogledajte ovu fotografiju'

6
Radiosarajevo.ba
Izraelska vojska se naslađuje nakon ubistva Nasrallaha: 'Pogledajte ovu fotografiju'
Foto: Tasnim / Sayed Hassan Nasrallah

Izraelska vojska uspjela je u petak, 28. septembra likvidirati jednog od najistaknutijih neprijatelja, vođu Hezbollaha, Hassana Nasrallaha.

Izrael je u petak pokrenuo snažan napad na Dahiye, južno predgrađe glavnog grada Libanona Bejrut, s ciljem njegove eliminacije u kojem je 6 ljudi poginulo, a 91 je ranjeno, ali primarna meta je bio lider Hezbollaha.

"Hassan Nasrallah više neće moći terorizirati svijet", napisala je IDF na svom računu X društvene mreže.

Mirza Hatić na promotivnom štandu: 'Srcem za SDA. Nemojte dozvoliti ovim sirotanima da uzmu sve'

Mirza Hatić na promotivnom štandu: 'Srcem za SDA. Nemojte dozvoliti ovim sirotanima da uzmu sve'

Izraelska operacija u kojoj je likvidiran šef Hezbollaha imala je kodni naziv "Novi poredak", a razorne avio bombe uništile su čak šest zgrada.

Njegova smrt je strahovit udarac za Hezbollah. Dodatni problemće biti ako se potvrde navodi da je likvidiran i njegov programirani nasljednik Hashem Safieddine (čiji sin je oženio kćerku Qassima Sulejmanija, zapovjednika elitnih iranske postrojbe Quds, kojega su Amerikanci ubili u Bagdadu pomoću drona, gdje je početkom 2020. obilazio proiranske skupine).

Ako je stvarno likvidiran i Safi Al Din, onda je za sada živ još samo jedan član do jučer tročlanog vodstva Hezbollaha, a to je Naim Qassem, 71-godišnji šiitski imam, koji je poput Nasrallaha, najprije bio pripadnik Amala, a zatim jedan od osnivača Hezbollaha.

Treba uzeti u obzir da je posljednjih dana likvidiran i cijeli niz Hezbollahovih vojnih zapovjednika, čime je sigurno u velikoj mjeri narušena borbena moć.

Naime, izraelska vojska priopćila je da je, osim Nasrallaha, usmrtila većinu zapovjednika vojne organizacije Hezbollaha u zračnim udarima od ponedjeljka. Preciznije, ubijeni su svi u vojnom zapovjednom lancu, osim jedne osobe.

Na X-u su objavili tabelu u kojoj su po hijerarhiji prikazani s imenim i fotografijama ubijeni zapovjednici u Hezbollahu.

"U pretragu smo upisali riječ 'razmontiran', izašla je ova slika...", napisali su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije