Benjamin Netanyahu: 'Naredio sam ubistvo Nasrallaha, evo zašto'

8
Radiosarajevo.ba
Benjamin Netanyahu: 'Naredio sam ubistvo Nasrallaha, evo zašto'
Foto: Screenshoot / Benjamin Netanyahu

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je da je naredio ubistvo Hasana Nasrallaha jer je njegovo eliminisanje bilo ključno za siguran povratak stanovnika sjevera Izraela.

U svom prvom javnom obraćanju nakon što je Izrael ubio Nasrallaha sinoć u Beirutu, Netanyahu je istakao da je Izrael "sravnio račune" s "masovnim ubicom" odgovornim za ubistva brojnih Izraelaca i desetine američkih i francuskih građana.

Govoreći nekoliko sati nakon povratka kući Netanyahu je kazao da Hezbollah "nije bio samo još jedan terorista; on je bio glavni terorista" i "centralni motor iranske osi zla".

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Nasrallah i njegovi saradnici, nastavlja Netanyahu, bili su "arhitekti plana za uništenje Izraela".

"On nije bio samo aktiviran od strane Irana. U mnogim slučajevima, on je aktivirao Iran," kaže premijer.

Napominje da je, početkom sedmice, shvatio da čak ni teški udari koje je Izrael izveo na Hezbollah neće biti dovoljni i da je "eliminacija Nasrallaha bila suštinski uslov za postizanje ciljeva koje smo postavili — sigurno vraćanje stanovnika sjevera u njihove domove i promjena ravnoteže snaga u regionu na dugi rok."

Dok je Nasrallah bio živ, "brzo bi obnovio sposobnosti Hezbollaha."

"Zato sam dao naredbu i Nasrallah više nije s nama."

Izvještaji su naveli da su sigurnosne snage pratile Nasrallaha mjesecima i preporučile njegovo gađanje ove sedmice zbog straha da bi prilika mogla proći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije