Zastrašujući snimci iz Libana: Porodica snimala trenutak bombardovanja

0
Radiosarajevo.ba
Zastrašujući snimci iz Libana: Porodica snimala trenutak bombardovanja
Foto: X/Screenshot / Bejrut je u ruševinama

Već danima smo svjedoci bombardovanja gradova Libanona, koji su rezultirali u eliminaciji komandnog lanca grupe Hezbollah. 

Iako izraelska vojska potencira da su ovo "taktičke operacije", te da bombarduju isključivo dijelove gradova gdje se Hezbollah nalazi, civili su i dalje žrtve konflikta, kako fizički, tako i psihološki. 

Jedna porodica iz Bejruta, snimala je svoju kćerku, do momenta kada je počelo bombardovanje Dahieh, predgrađa za koje se pretpostavlja da je pod kontrolom Hezbollaha. 

Predizborni skup u Winsconsinu: Donald Trump nazvao Harris "mentalno oštećenom"

Predizborni skup u Winsconsinu: Donald Trump nazvao Harris "mentalno oštećenom"

U noći sa petka na subotu 29. septembra, prema izvještajima arapskih i izraelskih medija, bombardovanje nije tako intenzivno kao tokom petka i subote, ali se "taktičke vojne operacije" nastavljaju. Nakon vojnog sastanka sa glavnom komandom izraelske vojske u subotu 28. septembra 2024. godine, počele su špekulacije o sljedećem koraku, a vojska je primjetno raspoređena oko granice Libana sa Izraelom. Pretpostavlja se da će kopnene operacije IDF-a biti ograničene na jedan dio, te da neće biti potpune.

Pritisak koji Izrael vrši na Hezbollah rezultirao je i vidom vojne blokade Libanona. Međunarodni aerodrom u Bejrutu koji je, prema navodima libanskih vlasti u subotu 28. septembra imao prekid komunikacija zbog intercepcije istih od strane izraelske vojske da spriječi slijetanje iranskog aviona, i dalje radi. 

U strahu od bombardovanja: U potrazi za sigurnim područjem, Libanci noć proveli na ulicama Bejruta

U strahu od bombardovanja: U potrazi za sigurnim područjem, Libanci noć proveli na ulicama Bejruta

Strah za sigurnosti civila nisu objavile samo libanonske vlasti, već i agencije, te organizacije za zaštitu ljudskih prava, koje navode da tekuća vojna neprijateljstva Izraela i Libana, mogu uzrokovati i jesu uzrokovale štetu po civile, posebno naglašavajući izvještaj Ministarstva zdravlja Libana koji je izvjestio da je od početka izraelskih napada poginulo 137 civila, a preko 600.000 ljudi je raseljeno zbog straha od rastućeg sukoba i kopnene invazije.

Samo u petak, 27. septembra, izvještaj govori da je najmanje šest osoba ubijeno u napadima, a 91 osoba je povrijeđena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije