Prijeti mu doživotna kazna: Kandić se u New Yorku izjasnio da nije kriv

Radiosarajevo.ba
Prijeti mu doživotna kazna: Kandić se u New Yorku izjasnio da nije kriv
Mirsad Kandić, koji je uhapšen u BiH, te je u utorak deportiran u Sarajeva, zbog sumnje da je umiješan u terorističke aktivnosti, izjasnio se pred sudom u Brooklynu (New York) da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Sud mu je odredio pritvor, a ako mu bude dokazana krivica, on će se suočiti sa doživotnom zatvorskom kaznom, bez mogućnosti pomilovanja, prenosi Srna.

Kandić je u utorak, 31. oktobra, letom sa Aerodroma Sarajevo izručen u SAD, gdje ga je dočekala optužnica od šest tačaka, među kojima je ona koja se odnosi na pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji "Islamska država".

On se tereti da je, nakon što je u decembru 2013. godine otputovao u Tursku, gdje se povezao sa pripadnicima "Islamske države", uz pomoć interneta pomagao islamističkoj organizaciji da regrutuje nove članove.

Iz tužilaštva SAD je saopšteno da je Kandić sa potencijalnim regrutima komunicirao preko više od stotinu "Twiter" naloga.

Rojters prenosi da je jedna od osoba koje je Kandić regrutovao Australijanac Jake Bilardi, poznatiji pod nadimkom "Jihadi Jake", koji je izvršio samoubilački napad u Iraku 2015. godine, a kome je Kandić 2014. godine pomogao da iz Sidneja otputuje u Istanbul i lično ga ohrabrio da izvede napad.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije