Mektić: Uz Dejtonski sporazum je pronađeno još dokumenata, ali se istina krije

E. H.
Mektić: Uz Dejtonski sporazum je pronađeno još dokumenata, ali se istina krije
Nakon što je u utorak navečer na Palama uhapšen Željko Kuntoš, koji je kod sebe posjedovao najvjerovatnije originalni primjerak Dejtonskog sporazuma, ministar za sigurnost BiH Dragan Mektić danas je govorio o istrazi u ovom slučaju.

"Indikativno je da je dokument pronađen kod bivšeg vozača Dragana Kalinića, koji je savjetnik Milorada Dodika. Dejtonski sporazum je bio kod ljubavnica i uz njega su pronašli još brojne stvari i dokumente, pa se postavlja pravo pitanje kako je neki vozač mogao ući u arhivu Narodne skupštine RS-a i uzeti taj dokument. Pitanje je ko mu je otključao taj arhiv i ko mu je pomogao. Željko Kuntoš sutra treba da preuzme poziciju rukovodioca administrativnog centra Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu, ali sad pretpostavljam da to sada neće biti slučaj. Dodik pokušava da obmane narod i ja pozivam sve da kažu šta su još pronašli uz dokument, da ne kriju istinu o svemu", pojasnio je Mektić.

Pored ovog, ministar Mektić je govorio i o pronalaženju i hapšenju Mirsada Kandića, jednog od najtraženijih terorista IS-a, koji je jučer iz Sarajeva izručen vlastima SAD-a.

"BiH i OSA u saradnji s drugim sigurnosnim agencijama odradile su jedan veliki posao u vezi s pronalaskom Mirsada Kandića, izuzetno opasne osobe i ta operacija je trajala nekoliko mjeseci. Jučer je zvanično završena tako što je osoba izručena vlastima SAD-a i da je zvanično isporučen po crvenoj interpolovoj potjernici van BiH", istaknuo je Mektić.

On je dodao i da je riječ o "vrlo opasnoj osobi, koja je bila visoko rangirana u sklopu terorističke organizacije ISIL".

"Ova osoba je imala niz najodgovornijih funkcija u konkretnim i samim operacijama, od pronalaženja, provjera i vrbovanja osoba za priključivanje ISIL-u. Također, snabdijevao je terorističku organizaciju naoružanjem i izrađivao razne naprave za samoubilačke napade, kao što su autobombe, prsluci za samoubilačke napade i slično. Bio je, da tako kaže, mozak dijela terorističke organizacije, a jedno vrijeme je bio i jedan od šefova obavještajne službe ISIL-a. Imao je preko deset raznih identiteta i zadnji put u BiH je ušao s falsificiranom putnom ispravom na ime Ivan Popović, te se krio u BiH, nakon čega je 4. jula uhapšen u BiH. Zbog ove akcije stižu nam čestitke iz cijelog svijeta, a i brojni svjetski mediji su pričama o ovoj akciji iznijele svojevrsnu pohvalu za naše državne agencije", dodao je Mektić, pohvalivši sve sigurnosne agencije koje su radile na ovom slučaju.

Također, istaknuo je i kako je još uvijek istraga u ovom slučaju u toku, te kako sigurnosne agencije pokušavaju da pronađu da li je Kandić imao pomagače u BiH, te na koji način je uspio da se tako dugo skriva na teritoriji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije