Deportirani Mirsad Kandić organizirao više od 20.000 prelazaka u redove ISIL-a

Radiosarajevo.ba
Deportirani Mirsad Kandić organizirao više od 20.000 prelazaka u redove ISIL-a
Jedan od najtraženijih saradnika ISIL-a Mirsad Kandić koji je uhapšen u Sarajevu i utorak sa sarajevskog aerodroma, specijalnim avionom, deportiran u SAD, organizirao je najmanje 20.000 prelazaka na teritoriju ISIL-a.

Za sebe je, kako piše Žurnal pozivajući se na dokumente policijskih agencija, volio je za sebe reći da je šef granice između Sirije i Turske.

ISIL ga je, kako se navodi, zadužio da provjerava osobe koje su se iz zapadnih zemalja željele pridružiti ovoj terorističkoj organizaciji.

“Kontaktirao je osobe iz SAD-a, Britanije, Australije i Evrope i davao im upute kako da dođu na teritoriju Sirije”, piše u potjernici za Kandićem.

Za svoje akcije koristio je brojne lažne identitete. Međunarodne sigurnosne službe registrirale su najmanje jedanaest imena.

Imao je dokumente na imena Mirsad Abdulrahim, Abdul Rahim Al Bosni, Abul Rahim Al Bosni, Abdul Rahim, Abu Khaled Al Turki, Mirsad Kandok, Fires Alfi. Njegov boravak registrovan je u Turskoj, Albaniji, Bugarskoj, Njemačkoj, Iraku, Siriji i na kraju u BiH gdje se skrasio u januaru ove godine. Lociran je na osnovu telefonske kartice kupljene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koju je koristio prilikom slijetanja u BiH, piše Žurnal.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić zvanično je potvrdio da je riječ o "vrlo opasnoj osobi, koja je bila visoko rangirana u sklopu terorističke organizacije ISIL".

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije