Priča o nestaloj podmornici pretvara se u jedan od najgorih skandala u historiji elitnog biznisa

0
Radiosarajevo.ba
Priča o nestaloj podmornici pretvara se u jedan od najgorih skandala u historiji elitnog biznisa
Foto: Ocean Gate / Podmornica Titan

Dok potraga za nestalom podmornicom Titan s pet putnika oživljava sjećanja na jednu od najvećih pomorskih tragedija svijeta, informacije o neodgovornom ponašanju kompanije OceanGate prerastaju u jedan od najgorih skandala u jednom od najelitnijih turističkih biznisa na planetu.

Naime, izazovni posjet olupini Titanica 3.700 metara ispod površine mora može se, kad su u pitanju turisti, usporediti još jedino s putovanjima u svemir, a sada se ispostavilo kako slavna podmornica uopće nema certifikat za zarone na tako velike dubine, nego samo do 1.300 metara.

Taj podatak rekonstruirao je The New Republic istražujući slučaj Davida Lochridgea, pilota podmornice i nekadašnjeg direktora za pomorske operacije OceanGatea 'odgovornog za sigurnost posade i klijenata'.

Evropski tužioci bi mogli procesuirati bh. funkcionere u ovim situacijama

Evropski tužioci bi mogli procesuirati bh. funkcionere u ovim situacijama

Lochridge je dobio otkaz u OceanGateu jer je odbijao dati zeleno svjetlo za testiranje podmornice s ljudskom posadom, iako se ispostavilo da je za to imao jako dobre razloge. Kompanija ga je proglasila lažnim zviždačem uz mutna tehnička obrazloženja zašto im je Lochridgevo 'zanovijetanje' bilo neprihvatljivo.

Lochridge se suočavao s neprijateljskim stavom i odbijanjem dijela zaposlenika da mu isporuče dokumentaciju koja bi mu trebala biti slobodno dostupna.

Verbalno je u više navrata upozoravao na pitanja sigurnosti Titana pred menadžerima OceanGatea, i to o različitim i potencijalno vrlo ozbiljnim problemima te je preporučio korektivne akcije. Tražio je specifična testiranja trupa na raslojavanje, pozornost i prijanjanje ljepila, ali su ga odbili uz obrazloženje kako oprema za testiranje toga što traži ne postoji.

Lochridge je izdao zabrinjavajući službeni inspekcijski izvještaj koji je izazvao izvanredni sastanak glavnog izvršnog direktora, HR direktora, direktora inženjeringa i Lochridgea, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije