Ovo je podmornica za kojom je pokrenuta velika potraga

2
AA
Ovo je podmornica za kojom je pokrenuta velika potraga
Foto: Printscreen / AA / Podmornica nestala

Kanadski vojni avion za potragu otkrio je zvukove za koje misle da bi mogli dolaziti iz podmornice koja je nestala dok je spuštala ljude do olupine Titanica, objavila je američka obalna straža u srijedu.

Iako nije sigurno da li zvuci pripadaju maloj podmornici, u saopćenju se navodi da su se zvuci čuli u intervalima od 30 minuta, ali da još nema pozitivnih rezultata u regionu gdje traje potraga.

Podmornica nazvana "Titan" sa pet ljudi ima kiseonika za još 28 sati, dodali su.

Još jedna sjajna partija Zmaja: Džanan Musa najbolji u novoj pobjedi Real Madrida

Još jedna sjajna partija Zmaja: Džanan Musa najbolji u novoj pobjedi Real Madrida

U podmornici su britanski milijarder Hamish Harding, koji posjeduje Action Aviation, pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Soleiman Dawood, francuski pilot podmornice Paul Henry Nargeolet i Stockton Rush, osnivač i izvršni direktor OceanGatea, koji posjeduje podmornicu i organizuje misije.

Osmodnevna karta za obilazak, koja uključuje ronjenje kako biste vidjeli olupinu Titanica u podmornici, košta 250.000 dolara.

Mjesto olupine Titanica nalazi se u sjevernom Atlantskom oceanu, oko 3,7 kilometara ispod površine okeana.

Titanic je 10. aprila 1912. godine krenuo na svoje prvo prekookeansko putovanje iz luke Southampton ka New Yorku. Kapetan Edward John Smith tada je namjerno krenuo kraćim kursom, sjevernijim od propisanog i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama.

Samo četiri dana kasnije Titanic se sudario sa santom leda, koja ga je prepolovila i potopila dva sata kasnije. Potonuće Titanica prije 105 godina smatra se najvećim brodolomom u modernoj historiji.

Od 2.224 putnika i članova posade koji su bili na Titanicu, nesreću je u hladnim vodama Atlantika preživjelo 710 osoba, dok se utopilo više od 1.500. 

Olupinu potonulog Titanica na dnu Atlantskog okeana 645 kilometara od Newfoundlanda pronašao je moreplovac Robert Ballard 1985. godine.

U periodu od 1987. do 2004. godine ronilačke ekipe su iz olupina izvukle brojne predmete koji danas na svjetskim aukcijama dostižu basnoslovne sume.

AA je objavila kompilaciju snimaka podmornice iz prethoddne tri godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije