Premijer najavio poskupljenja: Kutija cigareta mogla bi koštati 10 eura

Fena
Premijer najavio poskupljenja: Kutija cigareta mogla bi koštati 10 eura
Pixabay / Ilustracija
Cijena paljenja cigareta u baštama kafića mogla bi razuvjeriti čak i najokorjelije pušale, ukoliko premijer Francuske Edouard Phillippe uspije u svojim nakanama.

Uz 80.000 smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem svake godine, "ne činiti ništa nije opcija", izjavio je Philippe u utorak, objavljujući plan poskupljenja kutije cigareta na deset sa sadašnjih sedam eura.

"Duhan je vodeći uzrok smrti koje mogu biti spriječene, a njegovo svakodnevno konzumiranje u porastu je među adolescentima", izjavio je premijer u govoru u parlamentu.

Philippe nije objavio vremenski rok za poskupljenje cigareta, koje će biti popraćeno "bespoštednom borbom protiv trgovaca koji podrivaju ovu politiku". Pušači u Francuskoj već plaćaju najskuplje cijene za cigarete u Europskoj uniji, dok su iznad njih samo Britanija i Irska.

Osamdesetak posto cijene paklice cigareta ide vladi u vidu poreza, koja na taj način svake godine prikupi 14 milijardi eura. Procjenjuje se da su 16 miliona ljudi u Francuskoj barem povremeni pušači - otprilike svaka treća osoba u dobi između 15 i 85 godina.

Prošle je godine vlada uvela neutralna pakovanja cigareta prekrivena ozbiljnim zdravstvenim upozorenjima.

Predsjednik Emmanuel Macron, izabran u maju, izjavio je tokom predizborne kampanje da je otvoren za poskupljenje kutije cigareta na 10 eura, ali je također zatražio od susjednih zemalja da slijede francuski model i da odvrate pušače od kupovine u njima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije