Statistika / Za osam godina: BiH zbog šverca cigareta izgubila više od pet milijardi KM

22. 06. 2017. u 17:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Veliko istraživanje o tržištu duhanskih proizvoda u Bosni i Hercegovini pokazalo je da je, samo u rasponu od 2009. do danas, država izgubila gotovo pet milijardi KM prihoda.

Najveći uzrok tome je konstantna ekspanzija crnog tržišta, zbog čega je neophodno revidirati trenutnu akciznu politiku, upozorili su svjetski proizvođači cigareta. Oni su, zbog toga, zahtijevali od bh. vlasti hitno zaustavljanje daljeg rasta akcija na cigarete, istaknuvši da su veće cijene podstakle enorman rast crnog tržišta, prenosi Capital.

"Mora se postići saglasnost da se uspori rast povećanja akciza u BiH, kako bismo došli u ravnotežu sa zemljama u okruženju. Svaka neravnoteža stvara mjesto u kojem se pojavljuje šverc cigareta iz okruženja", kazao je ministar za finansije RS-a Zoran Tegeltija o ovom problemu.

Akcize na duhanske proizvode u BiH najveće u regiji

Istog stava je i ministrica za finansije FBiH Jelka Milićević, dok je direktor UIO-a Miro Džakula rekao da se već radi na izmjeni zakonskih rješenja kako bi se smanjila ilegalna prodaja duhanskih proizvoda.

Iz kompanije Japan Tobacco International poručuju da BiH trenutno ima najveće akcizno opterećenje na cigarete u regionu. Kako navode, minimalna akciza u Makedoniji iznosi 33 eura na 1.000 komada, u Srbiji i Crnoj Gori 54 eura, u BiH je ona dostigla čak 74 eura na 1.000 komada cigareta.

Svaka treća cigareta u BiH kupljena ilegalno

Generalni direktor kompanije Philip Morris International BiH Srđan Lazović kaže za Capital da je od zemalja u regionu najalarmantnija situacija u BiH kada je duhansko tržište u pitanju s obzirom na to da je više od 30 posto tog tržišta u nelegalnoj zoni.

"Sada je potreban hitan korak nadležnih državnih organa u reguliranju ovog problema, jer je dinamika akciznog opterećenja koja je danas na snazi daleko iznad onoga što potrošač u BiH može platiti. Sve je to dovelo do enormnog šverca, a imajući u vidu da se i dalje planira povećanje akciza na ovako agresivan način, verujemo da je neophodno da se ta akcizna politika revidira i da se po mogućnosti već od 1. januara naredne godine uspori dalji rast akciza“, rekao je Lazović.

Lazović upozorava da je alarmantan podatak da je u BiH svaka treća cigareta kupljena ilegalno, zbog čega budžeti godišnje gube stotine miliona KM.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA