Nova studija / Light cigarete opasne za zdravlje kao i obične

25. 05. 2017. u 08:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Takozvane light cigarete su opasne za zdravlje kao i obične cigarete i vjerovatno su doprinijele vidljivom povećanju jednog oblika raka pluća, pokazuju rezultati nove studije.

Istražitelji iz pet centara za istraživanje raka u SAD zaključili su da su "light" cigarete sa filterom sa otvorima za ventilaciju, izgleda dovele do toga da se posljednjih 50 godina povećao broj slučajeva oboljelih od jednog oblika raka adenokarcinoma, tumora koji se razvija duboko u plućima, javlja Beta.

Ta vrsta raka sada je najučestalija među pušačima. Učestalost drugih tipova kancerogenih tumora pluća pala je s padom broja pušača u SAD posljednjih decenija.

Rezultati ovih analiza potvrđuju ono što su istražitelji sumnjali godinama i suprotni su tvrdnjama industrije duhana prema kojima su "light" cigarete manje štetne.

Filteri sa rupicama pušteni su u prodaju prije pola vijeka.

"To je zamišljeno da privuče pušače", rekao je doktor Peter Shields, pomoćnik direktora Centra za istraživanje raka na Univerzitetu u Ohiou, i jednog od vodećih autora ove studije koja je objavljena u časopisu Nacionalnog instituta za rak.

"Analiza naših podataka jasno ukazuje na vezu između broja otvora dodatih na filtere cigareta i porasta stope učestalosti adenokarcinoma tokom posljednjih dvadeset godina."

Dodao je da je posebno zabrinjavajuće da se ti filteri s rupama nalaze praktično na svim cigaretama koje se danas prodaju.

Naučnici misle da se preko tih filtera s ventilima udiše više dima sa većom koncentracijom kancerogenih materija i drugih toksina.

"Ti filteri mijenjaju sagorijevanje duvana koji proizvodi više kancerogenih materija kroz sitne čestice koje dostižu do najdubljih dijelova pluća, gdje se najčeće javljaju adenokarcinomi", rekao je Shields.

Prema važećim propisima, proizvođači duhana ne smiju na paklicama cigareta da reklamiraju light cigarete i cigarete sa malom količinom katrana. Međutim, naučnici smatraju da rezultati ove studije treba da ubijede američku regulatornu agenciju da potpuno zabrani upotrebu filtera s ventilima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA