Premijer Kukovih otoka dodijelio sebi 17 funkcija: Ministar, tužilac, savjetnik...

0
Radiosarajevo.ba
Premijer Kukovih otoka dodijelio sebi 17 funkcija: Ministar, tužilac, savjetnik...
Foto: Planetware.com / Kukovi otoci

Novi premijer Kukovih ostrva Mark Brown, osim premijerske funkcije u Vladi obavlja i posao ministra, i to ne jednog. Naime, Brown je dodijelio sebi 17 mjesta u vladi te zemlje.

Mark Brown je pored premijerske funkcije, sebe imenovao i za ministra spoljnih poslova, imigracije, finansija, energetike i obnovljivih izvora, policije i telekomunikacija, prenosi RTS.

Takođe, između ostalih portfelja, on je odgovoran za morske resurse, minerale i prirodne resurse na morskom dnu, penzionisanje i spoljna ostrva zemlje. Mark Brown je sebe postavio i za državnog tužioca, piše RTS.

Opoziciona liderka Tina Browne navela je za Cook Islands News, da takva raspodela portfelja znači da premijer nema povjerenja u sopstvene ministre.

"Novi premijer je ‘uzbuđen zbog potencijala svog kabineta‘, a onda je sebi dodelio 17 portfelja, što je signal koliko povjerenja ima u kolege", istakla je Browne.

Pretpostavlja se da bi premijer Brown mogao da prenese neke od svojih nadležnosti u narednim mjesecima.

Brown je došao na vlast ovog mjeseca, nakon ostavke Henryja Pune, koji je poslije gotovo decenije odstupio sa vlasti, kako bi se takmičio za mjesto generalnog sekretara Foruma pacifičkih ostrva, odnosno glavnog diplomate Tihog okeana.

Kukova ostrva su samoupravna autonomna parlamentarna demokratija u slobodnoj asocijaciji sa Novim Zelandom. Novi Zeland je odgovoran za spoljnu politiku i odbranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije