Pred Ujedinjenim narodima danas su tri rezolucije - šta će odlučiti?

0
Radiosarajevo.ba
Pred Ujedinjenim narodima danas su tri rezolucije - šta će odlučiti?
Foto: EPA-EFE / UN

Ujedinjeni narodi danas će se "suočiti" s tri rezolucije o pogoršanju humanitarne situacije u Ukrajini nakon što je Rusija odlučila pozvati Vijeće sigurnosti na glasanje o svojoj rezoluciji u kojoj se ne spominje njen napad na Ukrajinu.

Opšta skupština bi trebala početi razmatrati dvije suparničke rezolucije u srijedu ujutro - jednu koju podupiru Ukrajina i zapadne zemlje i koja jasno stavlja do znanja da je Rusija odgovorna za eskalaciju humanitarne krize, dok drugu sponzorira Južna Afrika i ona ne spominje Rusiju.

Vijeće sigurnosti će glasati o trećoj rezoluciji, koju sponzorira Rusija i koja je široko kritizirana jer ne spominje invaziju na Ukrajinu. Rusija je prošlog petka otkazala glasanje u vijeću o toj rezoluciji jer su diplomati predviđali da će ona biti velikom većinom poražena.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitrij Poljanski rekao je novinarima u utorak da Rusija sada traži glasanje u srijedu.

Planirano je da se sjednica održi nakon sastanka Vijeća sigurnosti zakazanog za srijedu ujutro o saradnji s Arapskom ligom.

Poljanski je rekao da ako zapadne zemlje ne podrže rusku rezoluciju, to će biti "odraz njihovog licemjerja" i odbijanja da podrže čisto humanitarnu mjeru "bez ikakve politizacije", baš kao i druge humanitarne rezolucije koje je usvojilo 15-člano vijeće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije