Glavni sekretar UN-a: Nuklearni sukob ponovno se čini mogućim

5
Hina
Glavni sekretar UN-a: Nuklearni sukob ponovno se čini mogućim
Foto: EPA / Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je snažnu zabrinutost zbog toga što je Rusija podigla razinu pripravnosti svojih nuklearnih snaga nakon što je napala Ukrajinu, ocijenivši da je nuklearni sukob sada ponovno u sferi mogućeg.

"Nuklearni sukob, koji se donedavno činio nemogućim, sad je ponovno u sferi mogućeg", kazao je za novinare te ponovio poziv na hitni prekid neprijateljstava.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu, koji je započeo 24. februara, 2.8 miliona ljudi pobjeglo je iz zemlje, a stotine su zatočene u opkoljenim gradovima te je Zapad nametnuo široke sankcije Rusiji.

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je mjesec podigao razinu pripravnosti nuklearnih snaga Rusije, zbog čega raste strah od toga da bi ruski napad na Ukrajinu mogao prerasti u nuklearni sukob. SAD je poručio da zasad nema razloga da Washington također podigne razinu pripravnosti.

Guterres je pozvao i na očuvanje sigurnosti nuklearnih postrojenja nakon što je u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani u Zaporižju izbio požar dok je ruska vojska nad njom preuzimala kontrolu.

"Vrijeme je da se prekine užas koji Ukrajinci trpe te da se prijeđe na put diplomacije i mira", rekao je Guterres.

Dodao je da će UN Ukrajini dodijeliti dodatnih 40 miliona dolara humanitarne pomoći iz Središnjeg fonda za krizne situacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije