Upozorenje iz UN-a: Nakon Ukrajine, ova bi zemlja mogla biti naredna ruska meta

2
Radiosarajevo.ba
Upozorenje iz UN-a: Nakon Ukrajine, ova bi zemlja mogla biti naredna ruska meta
Foto: EPA / Crna predviđanja iz UN-a

Ruska agresija na Ukrajinu nesumnjivo je udarac autoritetu Ujedinjenih naroda, smatra hrvatski ambasador u UN-u, Ivan Šimonović, dodajući da bi Moldavija mogla biti sljedeća ruska meta.

Šimonović je isključio mogućnost slanja mirovnih jedinica UN-a u Ukrajinu, koje se mogu slati ili na poziv jedne od država koje učestvuju u sukobu, što je nazvao nevjerovatnim, ili odlukom Vijeća sigurnosti.

"Rusija ima pravo veta i tu smo opet na početku", dodao je. Opšta skupština UN-a u srijedu je usvojila rezoluciju u kojoj traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini.

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Šimonović, bivši pomoćnik glavnog sekretara UN-a za ljudska prava, rekao je da je to jedini način da se izvrši pritisak na Rusiju jer u Opštoj skupštini nema prava veta.

"Upotrijebljena je jasna pravna terminologija, operacija u koju je uključena Ruska Federacija i kao suučesnik Bjelorusija, nazvana je agresijom, a agresija je zločin. Rusija je ostala sve izoliranija", kazao je Šimonović. 

Šimonović je spomenuo Moldaviju kao sljedeću moguću metu ruske agresije, piše Index.

"Pravac ruskog napada u svojem južnom krilu koji ide sada prema Mikolajivu i Odesi moguće je i da ide prema Pridnjestrovlju, zapravo okupiranim područjima Moldavije pod kontrolom proruskih snaga", rekao je.

"Sasvim sigurno ni Moldavija mirno ne spava", zaključio je Šimonović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije