Prag: U zoo vrtu koronavirusom zaraženi i lavovi i gorila

0
Radiosarajevo.ba
Prag: U zoo vrtu koronavirusom zaraženi i lavovi i gorila
Foto: Flickr / Richard i lavica u praškom zoo vrtu

Gorila i dva lava iz Zoološkog vrta Grada Praga u Češkoj zarazili su se infekcijom COVID-19, piše Reuters.

"Lavovi Jamvan i Suchi te gorila Richard danas su bili pozitivni na testiranju. Za sada prikazuju blage simptome. Lavovi su prehlađeni i kašlju.

Richard je umoran i izgubio je apetit", rekao je direktor Zoološkog Miroslav Bobek u objavi na svom Facebook profilu.

"Životinje su se najvjerojatnije zarazile nakon kontakta s osobljem. Testirat ćemo i sve druge životinje", rekao je Bobek.

Praški je zoološki stupio u kontakt s drugim zoološkim vrtovima u svijetu koji su među životinjama imali pozitivnih na COVID-19, piše Jutarnji.

Češka trenutno bilježi porast slučajeva zaraze COVID-om i ta zemlja trenutno ima jednu od najviših incidencija zaraze u svijetu.

Inače, Richard, 30-godišnji vođa čopora zapadnih nizinskih gorila u Zoo vrtu u Pragu, miljenik je Čeha, a i svjetsku slavu je stekao u dobrotvornoj parodiji na reality - Ogoljeni, projektu češkog javnog radio servisa, Češke televizije i Zoo vrta kada su od 2005. do 2008. kamere snimale život tada šest gorila u praškoj grupi, a gledaoci Češke televizije i slušaoci Češkog radija glasali ko će dobiti glavnu nagradu, 12 lubenica.

Nagradu je osvojio Richard.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije