Tigrica u američkom zoološkom vrtu ima koronavirus

Radiosarajevo.ba
Tigrica u američkom zoološkom vrtu ima koronavirus
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nadia, tigrica u američkom zoološkom vrtu u Bronxu, postala je prvi tigar na svijetu čiji je test za koronavirus - pozitivan.

Četvorogodišnja malajska tigrica testirana je nakon što je razvila suh kašalj, a ispostavilo se da ima virus. Ipak, očekuje se da će se ova velika mačka oporaviti, saopćeno je iz zoo vrta. 

Uzorci su uzeti nakon što su Nadia i pet drugih tigrova i lavova pokazali simptome respiratorne bolesti. Druge životinje nemaju simptome, javlja CNN. 

"Iako imaju malo smanjen apetit, mačke u Bronx zoo vrtu inače su dobro i pod veterinarskim nadzorom. Razigrane su i budne", kažu iz zoo vrta. 

Podsjećaju da ne znaju kako će se bolest razvijati kod velikih mačaka jer svaka vrsta reagira drugačije na nove bolesti, ali nastavit će ih pomno pratiti te se očekuje potpuni oporavak. Virus je životinjama prenio zaposlenik zoo vrta koji nije imao nikakvih simptoma, ali je, kako će se ispostaviti, bio zaražen. Ta osoba brinula se o velikim mačkama.

Inače, ovaj zoološki vrt zatvoren je 16. marta.

Američka agencija USDA savjetuje da svi, koji su bolesni od infekcije COVID-19, smanje kontakt i sa životinjama dok ne bude poznato više informacija oko virusa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije