Nove kombinacije mutacija otkrivene i u Zoo vrtu

0
Radiosarajevo.ba
Nove kombinacije mutacija otkrivene i u Zoo vrtu
Foto: salon.com / Ilustracija

Dva soja koronavirusa spojili su svoje genome u visoko mutiranu hibridnu verziju virusa.

Slučaj "rekombinacije" otkriven je u uzorku virusa u Kaliforniji, a njegovo otkriće upozorava da bismo možda mogli ući i u novu fazu pandemije.

Prema podacima doktorice Katelyn Jetelina koje je objavila na svom blogu detekcija oblika varijante ima drugačiju kombinaciju mutacije koja se ponaša slično, pa su ih naučnici označili sa: (B. 1.427 je jedan oblik; B. 1.429 drugi).

Informacije su slijedeće da su mutacije prvo detektovane u oktobru u Kaliforniji, zatim u decembru u San Francisku, a u julu 2020. u Los Angelesu.
Od 24. februara, identifikovano je u svim državama SAD ali i u još 19 zemalja.

Kako doktorica navodi dalje, zanimljiva je činjenica da su detektovane mutacije u zoološkom vrtu i to na gorilama u San Dijegu. Brzina širenja je 18 dana. Današnji podaci pokazuju da 20 posto testiranih uzoraka u SAD ima novu mutaciju. 

Ova mutacija je otporna na postojeća antitijela onih koji su već preboljeli koronu.

Virusi novih karakteristika i širenja u populaciji nisu isključeni.

Cijela priča oko mutacija je zbunjujuća, a kako doktorica na svom blogu pojašnjava i za daljnju analizu su potrebne precizne implikacije javnog zdravlja kako bi se moglo vidjeti da li je vakcine potrebno mijenjati.

Više informacija pročitajte OVDJE. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije