Poznato ko je bio uz kraljicu Elizabetu u trenutku njene smrti

0
Radiosarajevo.ba
Poznato ko je bio uz kraljicu Elizabetu u trenutku njene smrti
Foto: EPA-EFE / Kralj Charles III, kraljica Elizabeta II i princ William

Članovi kraljevske obitelji jučer su požurili biti kraj kraljičine postelje, ali vjeruje se da mnogi nisu stigli u Balmoral na vrijeme prije nego što je umrla.

Samo su njena najstarija djeca, princ (novi kralj) Charles i princeza Anne, koji su već bili u Škotskoj u vrijeme kada se stanje kraljice iznenada pogoršao, uspjela stići na kraljevsko imanje prije njene smrti, otkrili su izvori za britanske medije.

Princ Andrew, princ Edward, njegova supruga Sophie i princ William jučer su doletjeli iz Berkshirea privatnim avionom u Aberdeen dok su jurili u Balmoral kako bi je vidjeli.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Kraljica Elizabeta nije preminula kada je cijelom svijetu saopšteno! Otkriveno pravo vrijeme smrti

Kraljica Elizabeta nije preminula kada je cijelom svijetu saopšteno! Otkriveno pravo vrijeme smrti

No, na imanje nisu stigli prije nego što je ona preminula.

Princ Harry, koji je sinoć trebao prisustvovati humanitarnom događaju sa suprugom Meghan u Londonu, također je pokušao stići u Balmoral na vrijeme. Ali stigao je u 20 sati, gotovo sat i pol nakon što je javnost obaviještena o kraljičinoj smrti.

Kraljica Elizabeta II, nakon nevjerovatnih 70 godina na prijestolju - najdugovječnija kraljevska osoba, preminula je jučer 'mirno', u dobi od 96 godina, u Balmoralu u Škotskoj.

Hiljade su ožalošćene smrću kraljice i mnogi se okupljaju ispred vrata Buckinghamske palače i drugih kraljevskih zgrada. U jednom trenutku među ožalošćenima je odjeknula pjesma God Save The Queen, nakon čega su uslijedili klici Long Live The King.

Drugi su položili cvijeće ispred dvorca Windsor - gdje je kraljica provela mnogo vremena nakon smrti voljenog supruga, princa Philipa, u aprilu prošle godine.

Cvijeće je položeno i ispred britanskih ambasada diljem svijeta.

Britanski mediji pišu kako je čak i osoblje kraljevskog doma jučer bilo u suzama, mireći se s gubitkom svoje voljene kraljice.

Jedan je rekao: "Koliko god se pokušavate pripremiti za ovaj trenutak, on vas jednostavno udari kao tona cigli. Ona je nezamjenjiva. Jednostavno ne mogu vjerovati da više nećemo vidjeti taj vragolasti osmijeh. Svi smo u dubokom šoku."

Kraljičin sin Charles, bivši princ od Walesa, sada je kralj Charles III, dok je princ William naslijedio očevu titulu i sada se zajedno sa suprugom naziva vojvodom i vojvotkinjom od Cornwalla i Cambridgea. William je sada i 'nasljednik' britanskog prijestolja.

Sva njena djeca, kao i unuk princ William, požurili su u Balmoral u četvrtak nakon što su se liječnici 'zabrinuli' za njezino zdravlje.

Buckinghamska palača objavila je priopćenje u 12.32 u kojem se kaže da su kraljičini liječnici 'zabrinuti' za njezino zdravlje i preporučuju da ostane pod liječničkim nadzorom dok članovi obitelji budu obaviješteni.

Kralj Charles Treći donio prvu odluku kao kralj i već iznenadio

Kralj Charles Treći donio prvu odluku kao kralj i već iznenadio

Charles je već bio uz majku u njenom domu u Highlandu nakon što su viši saradnici, bojeći se najgoreg, poslali kraljičin helikopter iz Windsora u 6.48 ujutro po njega iz Dumfries Housea u Ayrshireu, gdje je ostao noć  ranije. Stigao je u Balmoral do 10.27 ujutro.

Njegova supruga, vojvotkinja od Cornwalla – sada kraljica supruga, kako je Elizabeta II zatražila ranije ove godine – već je bila u Birkhallu, škotskom utočištu para, no i ona mu se pridružila.

Razumije se da je kraljičina kći, princeza Anne, već bila s majkom.

Osoblje je žurno organiziralo mlažnjak da dovede drugu kraljičinu djecu – princa Edwarda, grofa od Wessexa, i princa Andrewa, vojvodu od Yorka – kao i groficu od Wessexa, koju je kraljica tretirala kao drugu kćer – i dovesti ih gore u Aberdeen.

Pridružio im se i princ William. Supruga Kate ostala je s troje djece, koja su nedavno krenula u novu školu.

Sumorna obiteljska grupa stigla je u Škotsku u 16 sati, projurivši kroz vrata Balmorala u Range Roveru koji je vozio William u 17:06. Iako Buckinghamska palača nije potvrdila vrijeme smrti, smatra se da nisu mogli vidjeti svoju voljenu matriarhinju prije nego što je umrla.

Igrom slučaja, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, Harry i Meghan, bili su u Londonu. Iako je prvo saopćeno kako će Harry i Meghan odletjeti u Balmoral zajedno, kasnije je potvrđeno da će Harry putovati sam i konačno je stigao u kraljičin dom u 19.52. Još je bio u avionu kad je javnosti saopćeno da je preminula.

Kraljičina smrt konačno je objavljena u 18.32 u kratkom priopćenju s crnim rubom iz Buckinghamske palače koje je jednostavno glasilo: "Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas poslijepodne. Kralj i kraljica će ostati u Balmoralu večeras i vratit će se u London sutra."

Danas će započeti Operacija Londonski most, period od deset dana između kraljičine smrti i njenog državnog sprovoda, koji bi se trebao održati u ponedjeljak, 19. septembra. Zemlja je sada ušla u razdoblje službene žalosti.

Koliko bogatstvo nasljeđuje novi engleski kralj Charles III.?

Koliko bogatstvo nasljeđuje novi engleski kralj Charles III.?

Očekuje se da će kraljičin lijes ostati u Balmoralu najmanje sljedeća dva dana prije nego što se sljedeće sedmice vrati u London.

Charles i Camilla će se danas vratiti u London kao kralj i kraljica. 

Charles, koji će vladati kao kralj Charles III, rekao je jučer: "Smrt moje voljene majke, Njenog Veličanstva Kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje obitelji."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije