Potresan kraj 27-godišnje potrage za otetim dječakom Jacobom

Radiosarajevo.ba
Potresan kraj 27-godišnje potrage za otetim dječakom Jacobom
/ Jacob Wetterling i Danny Heinrich
Nakon 27 godina Danny Heinrich (53) je konačno priznao da je 1989. maltretirao, seksualno zlostavljao i na kraju ubio Jacoba Wetterlinga (11).

Wetterling je u trenutku nestanka vozio biciklom s bratom kada ih je zaskočio maskirani napadač s pištoljem, a njegov nestanak bila je jedna od najvećih misterija na svijetu.

Heinrich je rekao da je dječakovo tijelo zakopao u polju u američkoj državi Minesota. Priznanje o ubistvu dječaka je uslijedilo nakon što je proglašen krivim zbog zloupotrebe dječije pornografije, što bi moglo da ga smjesti u zatvor na više decenija.

Pa je tako FBI 1. septembra konačno pronašao posmrtne ostatke nestalog dječaka.

Nažalost, priznanje ubistva i informacija gdje se nalazi tijelo bili su dio nagodbe s tužilaštvom koje se obavezalo da neće podići optužnicu za ubistvo dječaka.

„Nakon skoro 27 godina, bio je raspoložen za priču i morali smo da iskoristimo taj trenutak“, objasnio je tužilac Andy Ladger.

Heinrich je do detalja ispričao šta se desilo nakon što je oteo dječaka: kako ga je maltretirao, seksualno zlostavljao i mučki ubio, što je rasplakalo članove dječakove porodice.

Ispričao je kako je te kobne noći primijetio tri dječaka na biciklima, stavio je masku i pištoljem zaprijetio Jacobovom bratu i još jednom dječaku da bježe ili će pucati, a Jacoba je prisilio da uđe u njegov automobil.

Nakon što je napastvovao dječaka, Heinrich je otkrio da ga je dečak pitao "da li će ga sada vratiti kući". Nakon što mu je rekao da "ne može da ga odveze skroz do kuće", dječak se rasplakao.

„Nemoj da plačeš“, kaže Heinrich da je tada rekao nesretnom dječaku

Nakon toga je pored automobila u kojem su se nalazili prošla policijska patrola zbog čega se Heinrich uspaničio i pucao dječaku u glavu. Zatim je otišao kući, a tek nekoliko sati kasnije otišao je da zakopa dječakovo tijelo. Priznao je i da je godinu dana nakon ubistva obišao mjesto gdje je zakopao dječaka i da su se videle dječakova jakna i kosti, pa je morao ponovo da ih zakopa.

Jacobovi roditelji su godinama nakon nestanka dječaka, podsjeća Blic, pokušavali da saznaju šta se s njim desilo i ovo je postao jedan od najpoznatijih slučajeva nestanka djece na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije